Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Pesztós sajtos csirkemell rolád puliszkaágyon

2021. december 23. 22:22 - Sandroz

screenshot_20211223_205234.jpgPesztós sajtos csirkemell rolád puliszkaágyon

Az ünnepi szokásos fogások mellett én mindig igyekszem "valami mást" is az ünnepi asztalra tenni. Most is egy egyszerű és gyorsan elkészíthető, de mutatós ételt kínálok számodra.

Valószínűleg nem egyedi a családunk ízlésvilága, és számtalan magyar ember van úgy, hogy minden, ami rántva van az bármikor jöhet... Nálunk a csirkemell a favorit, így most újra egy csirkemellből készített étel az új posztom. Viszont sertés karajból, akár szűzpecsenyéből is ugyanúgy elkészíthető. Ha szeretnél valami újdonságot, akkor próbáld ki az alábbi recept szerint, s garantált a siker. 

HOZZÁVALÓK: Személyenként egy fél csirkemell-filé, 1 evőkanál pesztó, 1 "kocka" medve sajt, csipet , (liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírhoz) kb. 5 dkg kukoricadara, 3-5 dkg füstölt szalonna, karika lilahagyma.

A csirkemell-filé nyitott szeleteléséről már írtam régebbi posztomban részletesen. 20211223_204146.jpgSok féle töltelékkel töltöttem meg már ilyen módon a csirkemellet, bíztatlak, hogy bátran kísérletezz te is, de próbáld ki ezt a kombinációt is, mert nagyon ízletes étel. 

A csirkemellet előkészítjük, és egy evőkanál pesztót elkenünk a közepén hosszában. A mackó sajtot a képen látható módon ráhelyezzük, és betekerjük úgy, hogy a hús körbe fogja a tölteléket. Folpackba szorosan betekerjük a két végét ellenkező irányban tekerve, hogy feszes legyen. A rudakat hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, hogy így ebben a formában kidermedjen. Előre is el lehet készíteni, hogy már csak panírozni és sütni kelljen. 

20211223_204356.jpg 20211223_204529.jpg

Elkészítjük a puliszkát. A kukoricadarához képest kb. háromszoros mennyiségű forró vízbe beleöntjük a kukoricadarát és addig forraljuk kevergetve, amíg nem kezd el sűrűsödni, bugyogni. Ekkor levesszük a tűzről és lefedve dagadni hagyjuk.  Amíg a puliszka kidagad a fedő alatt, addig megpirítjuk a kockázott bacon-t. A puliszkát tálalás előtt 10 perccel is ráérünk elkészíteni, mert ha kihűl akkor elveszíti a krémes jellegét. De melegen könnyen formázható. A képen látható alakzat egy egyszerű cukrász spatulával pár pillanat alatt elkészíthető. 20211223_204031.jpg Ha kicsit túl sok kukoricadarát tettél a vízbe, és sűrűbb állagú puliszkát készítettél, akkor langyos állapotban formázz belőle vizes kézzel  lapos pogácsa formát, és forró serpenyőbe téve mozgatás nélkül pirítsd meg mindkét oldalán. Szóval csak kreatívan, nem lehet elrontani, csak ha nem készíted el..

A rolók sütésénél vigyázz, hogy nehogy kiszáradjon. Amikor aranybarna akkor biztosan megsült. A titok az olaj hőmérséklete. Nem szabad hideg olajba beletenni, és túl forróba sem jó sütni. Szokták mondani: -Gyakorlat teszi a mestert! Tálaláskor éles késsel svégen szeld 4 felé a rolókat, és helyezd a szalonnás puliszka egyik felére. A nyers lilahagyma csak fokozta az ízharmóniát. Ne bonyolítsd túl, mert anélkül is finom és gusztusos. 

20211223_204854.jpg

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.

Szólj hozzá!

Kelkáposztás-sajtos csirkemell rolád

2021. november 15. 02:55 - Sandroz

20211115_023614.jpgKelkáposztás-sajtos csirkemell rolád

Sokszor kérdezik tőlem, hogy miképpen lehet változatosabban elkészíteni olyan egyes zöldségféléket, amit amúgy az átlagember max. 3-4 étel elkészítésére használ fel, vagy a család nagy része nem szereti ebben a szokásos formában. Ezek a kérdések mindig arra sarkallnak, hogy új és újabb ételeken gondolkodjak. Ilyenkor mindig elszalad a fantáziám, és merek kísérletezni. A múltkor egy remek étel született az éppen otthon talált alapanyagokból, ami olyan ízharmóniát hozott ki teljesen hagyományos élelmiszerekből, hogy ha követed a receptemet, és elkészíted, akkor biztosan te is többször elkészíted majd. 

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 2 db vagyis 40-50 dkg csirkemell-filé, 25 dkg kelkáposzta, 10 dkg trappista sajt, 2 db kockasajt (medve sajt), 1 maréknyi spenót, 4 szelet főtt császár szalonna, só, 1,5 dl tejföl, 1 e.k liszt, 2 db babérlevél, pár szem egész bors, 4 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj is jó), 1 teáskanál darált paprika, vagy paprikakrém (Erős Pista - én házit használtam, ami enyhén csípős), és kell még alufólia is az elkészítéséhez. 20211115_022433.jpg

A csirkemell-filéket nyitott szeleteléssel* kiterítjük és kiklopfoljuk, és megsózzuk.

* A nyitott szeletelés leírása:  a csirkemellet sima felületével felfelé tesszük a deszkára, a szabad kezünkkel, nyitott tenyérrel, az ujjainkat összezárva és teljesen kinyújtva enyhén lefogjuk, és a kést fogó kezünk irányából, a deszkával merőlegesen kb. fél cm vastagságban bevágjuk a húst, úgy, hogy közben a másik kezünkkel a levágott húsrészt ugyanabba az irányba kihajtjuk. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk el teljesen. Azután a kihajtott húsrészt, ugyanúgy fél centire bevágva újra kinyitjuk, és így kapunk egy nagy szeletet. Ne féljünk attól, ha kicsit tovább szalad a kés, és jobban elvágjuk a húst, mint, ahogy szerettük volna, mert amikor a csirkemellet kiklopfoljuk, össze tudjuk illeszteni, és befoltozni. 

Elkészítjük a tölteléket. A kelkáposztát késsel apróra szeleteljük. A sajtot lereszeljük. A káposztát  megsózzuk és 2 evőkanálnyi olajon, állandó kevergetés közben, magas hőfokon pároljuk, úgy hogy ne égjen meg, de kissé piruljon is. Ettől lesz finom, és jellegzetes íze az ételünknek. Amikor összeesett a káposzta, és félig megpárolódott , ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a medve sajtot, és a reszelt sajtot. Alaposan összekeverjük a káposztával, hogy a sajt teljesen elolvadjon, és egy massza szerű állagú legyen. A tölteléket a kiterített csirkemellre halmozzuk hosszában, elosztva egyenlő arányban. A spenótleveleket megmossuk és ugyanúgy elosztva (esetünkben ketté) ráhalmozzuk. Tekercsenként 2-2 szelet főtt császárszalonnát teszünk rá, és a távolabbi szélét megfogva magunk felé hajtva tekercseket formálunk belőlük. Az alufóliából egy nagyobb darabot tépünk le, kiterítjük a vágódeszka mellé, hogy a csirkemell tekercseket könnyen áthelyezhessük. Az enyhén kiolajozott fóliára átemeljük óvatosan a húsokat, és ráhajtjuk és felgörgetjük a fóliával. A fólia két végét megfogjuk, és ellenkező irányba tekerjük szorosan, vigyázva, hogy ne húzzuk túl mert elreped, de akkor sincs baj, rakjunk rá még egy réteget.  20211115_022717.jpg20211115_022924.jpg20211115_023040.jpg 

Egy megfelelő nagyságú főzőedénybe 2 dl vizet öntünk, 2 db babérlevelet, pár szem őrölt borsot tesszük hozzá, és belehelyezzük a tekercseket, és fedő alatt takarék lángon, 20 percig pároljuk. Közben egyszer pótoljuk az elpárolgott vizet. 20 perc után óvatosan kivesszük a tekercseket egy tányérba, ügyelve arra, hogy ne vesszen kárba a belőlük még kifolyó főzőlé. Óvatosan kibontjuk, és a nedvességet visszaöntjük a főzőedénybe, és egy új alufólia darabbal letakarjuk a tányért, hogy ne száradjon ki a hús.

A főzőléből kiszedegetjük a borsot és a babérlevelet. Feltesszük főni, hozzáadjuk a darált paprikát, és a lisztből és tejfölből készített habarással besűrítjük. 

A tekercseket éles késsel felszeleteljük. A tálalásnál a tányérra merünk egy kis mártást, arra helyezzük a csirkerolád szeleteket. Köretként párolt rizst ajánlok hozzá, de ízlés szerint bármilyen körettel jó. 

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.

Szólj hozzá!

Túrós töltött zsemle

2021. május 27. 23:08 - Sandroz

- ahogy Édesanyám készítette

img_20210526_110125.jpgEltelhet sok évtized, de az ember emlékszik gyerekkorának ízeire és vissza-vissza derengenek a hozzá kapcsolatos emlékek. Ezzel arányosan az emlékek előhozzák bennünk azok hiányát is, akik szeretettel teli gondoskodása folytán ízlelhettük az adott ételeket... A  pünkösdi ünnepek után maradt pár szikkadt zsemle,  a hűtőben meg volt  2 cs. túró, és eszembe jutott Édesanyám túróval töltött zsemléje, s kicsit belesajdul a szívem is, hiszen már több mint 20 éve, hogy már nincs velünk e földi létben. Az Ő emlékére osztom meg egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom édességet, ami akár egy tartalmas levessel főételként is megállja a helyét. 

HOZZÁVALÓK:  ( 6 adag )  6 db szikkadt zsemle, 50 dkg túró, 1 liter tej, 1,5 dl tejföl, 2 db citrom reszelt héja, 25 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 2 db tojás.  1622146809608.jpg

Ehhez a recepthez mindössze 3 db eszközre van szükség: 1 tűzálló tál (tepsi), 1 keverőtál és 1 habverő.

Olyan tűzálló tálat  (tepsit) válasszunk, amiben 6 db zsemle szellősen elfér. Az ujjainkkal kikenjük 5 dkg margarinnal. Egy keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot és az egyik citromnak a héját belereszeljük, majd hozzáöntjük a tejet és alaposan összekeverjük.  Ezt a keveréket beleöntjük a tepsibe. Fontos, hogy nem igazán jó ez az étel sem friss zsemléből, sem túl szárazból. Vagyis 1-2 napos zsemlével készítsük. A zsemléket kereszt alakban háromnegyed rész mélyen bevágjuk, és a vágással lefelé fordítva a tepsibe rakjuk sorba.  A tejes keverék edényébe beletesszük a túrókat, a maradék 5 dkg cukrot és az 1 db vaníliás cukrot, a tejfölt és a másik citromnak a reszelt héját. 1622146945804.jpg

Villával összetörjük a túrót és összekeverjük, és ezzel kész is a töltelék. A zsemléket egészen addig így áztatjuk ( kb. 15-20 perc) , ameddig a bevágott részig át nem ázik a cukros tojásos tejjel. Ekkor óvatosan megforgatjuk a zsemléket, és egy kés segítségével szétnyitjuk a bevágásokat, amibe egy evőkanállal az X vágásba betöltjük a tölteléket. - Praktikus, ha a tálban eloszlatjuk egyenletesen a tölteléket, és a 6 egyenlő részt  kijelöljük, hogy minden zsemlébe egyforma mennyiségű tölteléket rakjunk. - Közben bekapcsoljuk a sütőt  és 170 C° - ra előmelegítjük. A  töltött zsemlék tetejére elosztjuk a maradék 5 dkg margarint, ezzel készen is vagyunk, csak kb. fél óra alatt pirosra kell sütnünk és azonnal fogyasztható. Én hidegen is szeretem, ha marad :-)  Egyszerű, laktató és finom édesség.

Plusz ötlet: Ha hámozott őszibarack konzerved van otthon, akkor sütés előtt a zsemlék közé tegyél barack szeleteket, az még jobbá teszi... De anélkül is finom. img_20210526_110117.jpg

Jó sütés-főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Szólj hozzá!

Mustáros-tejfölös cukkinis spagetti

2021. május 14. 01:15 - Sandroz

screenshot_20210513_234101.jpgA következő ételrecept főzés közben jött ötletből született. A családban mindenki szereti a spagettit bárhogyan..  Sokszor készítünk cukkiniből is ételt, és mivel éppen volt a hűtőben, és már megettük volna a spagettit is, így nekiálltam, hogy cukkinivel készítek valamilyen spagettit. De a spagettiről eszembe jutott a Vadas mártás is, ami szintén nagy kedvenc, így a pikáns mustáros ételek is gyakran készülnek a konyhánkban. Nekem csak össze kellett rakni mindezt a fejemben. Az eredmény az lett, hogy nagyon gyorsan elkészült és még gyorsabban jóízűen el is fogyasztottuk ebédre :). 

Szeretem azokat a recepteket, amelyek elkészítéséhez nem kell sokat vacakolni. Főleg ha még kiadós és olcsó is.  Fura de szeretek mosogatni, de azért mindig igyekszem spórolni az edényekkel az étel elkészítése közben, hogy azért ne gyűljön össze sok mosogatnivaló. Kövesd a receptet elsőre, aztán kísérletezz kedvedre..  1620941895105.jpg

Hozzávalók: (3 személyre) 30 dkg spagetti, 25-30 dkg cukkini, 3 dl tejföl, 15 dkg kockázott bacon, egy fél db piros kaliforniai paprika, 2 kávés kanál , őrölt szerecsendió, bazsalikom, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál étolaj.

Elkészítése: A spagettit bő forró vízben megfőzzük ( 1 evőkanál étolajjal és egy kávéskanál sóval) 

Közben a kockára vágott füstölt szalonnát serpenyőben pirítjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott piros paprikát. Amikor kisült a zsírja a szalonnának, 1 púpozott evőkanál liszttel megszórjuk, elkeverjük és kb. 2 dl hideg vízzel felengedjük. Beletesszük a lereszelt cukkinit, sózzuk, ízesítjük a fokhagymával (én apróra szoktam reszelni), és lefedjük pár percre. Majd elkeverjünk benne a tejfölt, megfűszerezzük őrölt szerecsendióval és bazsalikommal. Ízesítjük a mustárral, majd átforraljuk. Amikor megfőtt a spagetti leszűrjük, lecsepegtetjük és visszaöntjük a főzőedénybe. Amikor elkészült a szósz, akkor hozzáöntjük a spagettihez és összekeverjük. Lefedjük, hogy a szósszal jól összeérjen. Tálaláskor reszelt sajttal jól megszórjuk.  Nagyon finom.  1620942008287.jpg

Vegetáriánusoknak a szalonna helyett a szósz összeforralása után apró kockára vágott füstölt sajtot tehetünk bele, így hasonló ízvilágot kapunk végeredménynek. 

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Szólj hozzá!

A tócsni új élete

2021. április 28. 19:50 - Sandroz

Padlizsán, illetve csirkemell tócsnival sütve

img_20210428_191421.jpgGyerekkorom egyik kedvenc étele a Tócsni, mi valamiért "tócsinak" neveztük. Ez az étel egyszerű, olcsó és mégis nagyszerű s tradicionális, hiszen már a nagyanyáink is előszeretettel készítették. Alap hozzávalója a burgonya, amit szinte minden családi háznál megtermeltek,  Édesanyám "tócsija" palacsintasütőben és házi aludttejjel készült, és palacsinta formájú is volt, amit háromszögre hajtott és tejfölt tettünk rá. - De ahány ház, annyi szokás, és pont ezért olyan népszerű még ma is, mert rengeteg változatban készíthetjük el.

Most a vegetáriánusoknak padlizsánnal, a húsevőknek meg csirkemellel készült változatát mutatom be, ami a saját verzióm a tócsni új életére.   

HOZZÁVALÓK:  (6 főre)  1 kg burgonya, 3 db tojás, 1,5 dl kefir, 3 db újhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, kicsi őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál fűszerpaprika, fűszersó 1619629709876.jpg

Húsmentes verzióhoz : 2- 3 db padlizsán

Húsos változathoz : kb. 80 dkg csirkemell

De készíthetsz ilyet is olyat is egyszerre, ahogyan én is tettem, akkor arányosan. 

Elkészítése:   Olajozzunk ki egy nagyobb tepsit és terítsük be a hús szeletekkel, vagy a meghámozott és ujjnyi vastagra szelt padlizsánnal (attól függően, hogy melyik változatot készítjük ). Fűszersóval szórjuk meg.

Kapcsoljuk be a sütőt 180 C°- ra. A burgonyát hámozzuk meg és az apró reszelőn reszeljük le, Üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a kefirt, a sót, a felszelt újhagymát, egy csipet őrölt borsot és a fűszerpaprikát. Reszeljük hozzá a fokhagymákat is, és összekeverése után adjuk hozzá a lisztet, s azzal is dolgozzuk össze. Öntsük a tepsibe (a padlizsán illetve a csirkemell szeletek tetejére) . Azonnal rakjuk be a forró sütőbe, és 180 C°on süssük pirosra. Kb. 20 perc, de sütője válogatja.  1619629759904.jpg 1619629814360.jpg

Legszívesebben én vegyes zöld salátával fogyasztom, de ez egyéni ízlés dolga. 

Úgy is kipróbáltam már, hogy a csirkemell szeletekre a kockára vágott padlizsánt tettem, és úgy öntöttem rá a tócsni masszát.  Mindegyik változatban nagyon finom. 

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

 

 

Szólj hozzá!

Színezd újra, és élvezd az ételt, az életet

2021. április 15. 00:45 - Sandroz

Tricolor rakott tészta (padlizsános-cukkinis)

1618438296480.jpgRánézünk a naptárra és látjuk tavasz van, de kinézünk az ablakon és odakint meg inkább ősz és tél. Ebben a furcsa időjárás közepette  újratervezés kell, és kirándulás helyett, lehet, hogy a színeket egy jó étellel kell behozni az életedbe.. 

Az a megfigyelés, hogy színes ételekhez, azokat fogyasztva önkéntelenül is erőteljesebb ízhatást társítunk.. És nem utolsósorban gusztusosabb is, így jobb kedvel fogyasztjuk őket. Ha szeretettel, vagyis szívesen főzünk, és jóízűt eszünk, akkor a jó dolgokkal töltekezünk. Mert "nem csak kenyérrel él az ember" , tehát nem csak az étel táplál...

Szóval figyelj a lelkületedre, színezd újra, és élvezd az étel ízeit és az életet, hiszen minden azért van, hogy jól érezd magad, hogy boldogságod teljes legyen.

A következő étellel garantáltan nem kockáztatsz semmit, hiszen, ha követed az instrukciókat akkor mosogatással is spórolunk a főzés is örömet okoz és sikerélményt. 

HOZZÁVALÓK:  (4 adag ) 25 dkg tricolor fussili (csavart) tészta, 25 dkg padlizsán, 25 dkg cukkini, 10 dkg Kápia vagy Kaliforniai paprika, 10 dkg paradicsom, 2  db tojás, 3 dl natúr joghurt, 10 db medvehagyma levél vagy 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj vagy margarin,  2 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál olasz fűszerkeverék, 10 dkg cheddar vagy trappista sajt.

A padlizsánt, és a cukkinit apró (fél cm-es) kockákra vágjuk és abba a tűzálló tálba, vagy tepsibe tesszük, amibe majd sütjük a rakott tésztát. A piros színű paprikát, a paradicsomot, és a medvehagymát is apróra vágjuk, és a deszkán hagyjuk, hogy minél kevesebb mosogatnivalónk legyen.  

Felforrósítunk egy viszonylag nagy lábost, s közben felolvasztjuk benne a vajat (margarint), majd amikor forró, beleöntjük a kockára vágott padlizsánt és a cukkinit, hozzáadunk és állandó kevergetés közben magas hőfokon pirítjuk. Mindaddig ezt tesszük, ameddig a padlizsán teljesen nem puhul meg úgy, mintha krémesedne. Ez azért kell, mert az a szándékunk, hogy majd a tésztát jól átjárja. Amikor a padlizsán megpuhult, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és a medvehagymát (vagy ha az nincs, akkor lereszeljük apróra a fokhagymát). Fűszerezzük olasz fűszerkeverékkel, majd ezután max. 1-2 percig fedő alatt pároljuk, majd levesszük róla a fedőt és félrehúzzuk a tűzről, hagyjuk hűlni. 1618438377718.jpg

A tésztafőzéshez egy fazékban felteszünk forrni minimum 1 és fél liter vizet, amiben 1 kávéskanál sót, és egy evőkanál étolajat teszünk. Amikor forr a víz megfőzzük benne a tricolor orsó tésztát. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.

Ha rakott tésztát készítünk, akkor nem szabad leolajozni főzés után a tésztát, mert akkor a tepsibe nem áll össze és szétesik tálaláskor. 

A lecsepegtetett tésztát a nagy lábasba, a zöldségekhez öntjük. Miután hideg vízzel lehűtöttük a tészta főzőedényét, összekeverjük benne a joghurtot és a leütött egész tojásokat. Ennek a keveréknek a felét szintén a lábosban levő, megfőtt alapanyagokhoz keverjük. A tűzálló tálat kiolajozzuk, és megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ebbe öntjük az alaposan összekevert zöldséges tésztát, és jól lenyomkodjuk, hogy szebben lehessen majd kivenni a tányérra. Ezután elosztjuk a tetején a maradék tojásos joghurtot, majd megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben 180 c°-on pirosra sütjük.  img_20210415_003117_1.jpg

tippek:

Húsevőknek adhatunk a tésztához párolt csirkemellet, vagy kockára vágott gépsonkát, vagy ha szereted a füstölt ízt, akkor kockára vágott szalonnát piríts először, és arra rakd a zöldségeket.. Vagy kockára vágott füstölt sajtot keverj bele, mielőtt a tepsibe teszed az egyveleget. 

img_20210415_002616.jpg

Jó főzést, és Jó étvágyat!  

Egy kellemes főzés és egy jóízű étel után hátha még a nap is kisüt... :) 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

 

 

Szólj hozzá!

A különleges : Almás Zellerfasírt

2021. április 02. 00:12 - Sandroz

zellerfas_rt_1.jpgNéha olyan ötleteim vannak, hogy saját magam is meglepődök. Ez az étel is majdnem csak elmélet maradt, mert elsőre elvetettem az ötletet, de mivel nem csak kreatív, de bevállalós is vagyok, hát elkészítettem úgy, ahogy "megálmodtam". Szóval hátrányból indult, mert előítélettel voltam a saját ötletem iránt, de a végén mégis nyerő lett. A végeredmény egy kiadós és olcsó, de nagyon finom vegetáriánus étel. Szeretettel ajánlom!

Az évek során olyanok is megkedvelték, akik alapból nem szeretik a zeller jellegzetes karakteres ízét. A lányaimnak pld. csak akkor mondtam meg, hogy miből készült a fasírt, amikor már véleményezték, hogy finom... :) A titok a jó alapanyagarányban rejlik. Ha jól készítjük el, akkor, sem a gyömbér, sem az alma, de még a zeller sem dominál, és a végeredmény egy valami más lesz,.. ami nagyon finom!  A végeredmény érdekében kérlek, kövesd a receptet, mert itt a kevés is számít.  1617313478836_1.jpg

ALMÁS ZELLERFASÍRT

HOZZÁVALÓK:  (15 db fasírthoz ) 30 dkg zellergumó, 30 dkg alma, 30 dkg rozskenyér, 1 db tojás, 5 dkg dió, 1 teás kanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál , kb. 5 dkg zsemlemorzsa, étolaj a sütéshez.

A rozskenyeret bő hideg vízbe áztatjuk. A zellergumót késsel megtisztítjuk, majd megmossuk és a reszelő apró lyukú részén egy tálba lereszeljük. Az almákat meghámozzuk a magházát is kiszedjük, és a nagyobb lyukú részen lereszeljük a zellerhez. Az időközben megázott rozskenyérből kinyomkodjuk a vizet és hozzáadjuk a többi alapanyaghoz. Beleütjük a tojást, az őrölt gyömbérrel és a sóval ízesítjük. A diót ledaráljuk, vagy nagy késsel deszkán felaprítjuk, és a többi hozzávalóhoz adjuk, és a kezünkkel alaposan összedolgozzuk. 

Annyi étolajat forrósítunk fel, hogy minimum 6 cm mélységű legyen, mert a fasírtokat bő, forró étolajban kell sütni.  Enyhén nedves kézzel fasírtokat formázunk a tenyerünkkel, amit zsemlemorzsába forgatunk, és azzal is egy kicsit átforgatjuk a tenyerünkben, hogy kéreg képződjön a külsejére. Amikor felforrósodott az olaj, óvatosan beleengedjük a fasírtokat, de vigyázzunk mindig forró olajban süssük, és ne tegyünk bele egyszerre max. 4-5 darabot, mert ha túl közel vannak egymáshoz, akkor nem sül ropogósra a külseje, és ha összezsúfoljuk, akkor szét is eshet. Szép pirosra sütjük őket és konyhai papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja. 

Köretnek ajánlom, hogy sütőben sült édesburgonyát, és sütni való burgonyát, illetve sült hagymakarikát készítsetek hozzá, mert ez így együtt..hmm egyszerűen szuper.  1617313371414_1.jpg

TEPSIBEN SÜLT ÉDESBURGONYA ÉS BURGONYA:

Az édesburgonyát és a burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk, majd fűszersóval megszórjuk és összekeverjük vele, hogy mindenhová jusson, majd kevés étolajat öntünk rá és azzal is átforgatjuk. Tepsibe elterítjük, és forró sütőben pirosra sütjük őket. Én inkább külön-külön szoktam elkészíteni, mert más a sülési ideje.  

SÜLT HAGYMA KARIKÁK: 

Legszívesebben a fehér "édeshagymából" készítem, de a sima vöröshagymából is ugyanolyan finom. Megtisztítjuk és karikára vágjuk a hagymát. Kurkumát szórunk rá és étkezési keményítőt, átforgatjuk és forró olajba teszünk egy maroknyit, majd pirosra-ropogósra sütjük. Papírtőrlőre szedjük ki szűrőkanállal és süssük ki mind sorban, ugyanígy... ebből nem igazán lehet eleget készíteni, ha szereti a család.. :) 1617313404805_1.jpg

A főzéshez jó kedvet kívánok, az ételekhez pedig jó étvágyat!

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Szólj hozzá!

Csirke Passione, olaszos szenvedéllyel

2021. március 27. 00:24 - Sandroz

screenshot_20210326_205226.jpg

Főzni - sütni, ételt elkészíteni, csak is szenvedéllyel érdemes, mert úgy az ízek is koncentráltabbak lesznek... Amilyen lélekkel-hozzáállással készítjük el az ételeinket, az az energia hat az ételre és azokra is, akik fogyasztják. Lehet ebben nem hinni, vagy hinni, attól még ez törvényszerű, és nem csak a főzésre , hanem minden tevékenységünkre igaz és érvényes... Ezért is nagy a felelősségünk! - Próbáljunk meg figyelni erre, amikor nekiállunk főzni, és adjuk bele a szívünket-lelkünket, szenvedélyünket.

Az "együtt enni", az egy intim együttlét, ahogy az is, hogy egy ételt előállítok, ami a másikat táplálja.

- Így belegondoltál már? - pedig ez is egy különleges egyesülés és misztikum, persze csak akkor hoz számodra jót, ha figyelsz rá.. Figyelmesen főzzetek, és szeretettel szenvedéllyel, és adjátok meg az ételnek és egymásnak is a tiszteletet. Az asztalt terítsétek meg szépen, és az étkezés legyen egy közös békés lelki egyesülés. :) 

A következő étellel, amit bemutatok, egy kis olaszos temperamentumot szeretnék vinni a konyhátokba. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nem kell sok edényt koszolni, így a mosogatásra is kevesebb időt kell szánni, és nagyon tetszetős kinézetre is, és persze nagyon ízletes. 

HOZZÁVALÓK:

Ehhez az ételrecepthez nem szükséges figyelni a súly szerinti mennyiségekre, inkább figyeljünk a lelkületre, az érzésekre, hogy a nevéhez híven az íze is szenvedélyes ( passione ) legyen.

Csirkemell-filé , konzerv hámozott egész paradicsom, újhagyma zöld szára, olasz fűszerkeverék, só, kemény sajt, nyers füstölt szalonna, étolaj.

ELKÉSZÍTÉSE:  1616789204787.jpg

Egy tűzálló tálba-tepsibe egy kevés étolajat öntünk (szeletenként kb. egy evőkanálnyit) , és beletesszük a csirkemell filé szeleteket. Megsózzuk és megszórjuk olaszos fűszerrel. A konzerv hámozott paradicsomok zöld, kemény végeit levágjuk, és félbevágjuk és a csirkemellre helyezzük úgy, hogy a vágott felével lefelé legyen szorosan egymás mellet, és hogy majdnem teljesen beborítsa a húst. Az újhagymát felkarikázzuk és a paradicsomok tetejére halmozzuk. Reszelt sajttal beborítjuk és a sajt tetejére rárakjuk a füstölt szalonna kockákat. Forró sütőbe helyezve, 160 C° -on pirosra sütjük és tálalhatjuk, fogyaszthatjuk.  1616789218806.jpg

Köretként én a Polentát , Puliszkát ajánlom. Aminek alapreceptjét egyik előző posztomnál megtalálhatjátok. kattints ide >>>

A főzéshez kívánok neked kedvet és kellő lelkületet, az ételekhez pedig jó étvágyat!

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

img_20210320_124209.jpg

 

Szólj hozzá!

Nem tök mindegy... -cukkinilepény

2021. március 24. 04:50 - Sandroz

Zabpelyhes cukkinilepény magkéreggel

img_20210324_042935.jpgEgy új recept megszületése nálam legtöbbször spontán és erőfeszítésmentesen zajlik. Szeretek kísérletezni, és kreatívan hozzáállni egy élelmiszerhez, egy helyzethez... Számtalanszor megtörtént, hogy egy alapanyag hiánya vezetett arra, hogy egy új ételt kreáljak, mert át kellett hidalni valami problémát, helyettesíteni kellett valamivel a hiányzó hozzávalót,vagy mert mielőbb fel kellett használni valamit. - A mai receptem is  ilyen okok miatt született. A családi kertből rengeteg cukkinit kaptunk az étterembe, és nem igazán volt helyünk tárolni, és azt sem akartuk, hogy megrothadjon, tehát egyszerre hiányzott a hely (tér) és az idő tényező... de közben ott volt a "VAN", a bőség is jelen. 

Hiszem, hogy minden nagy dolog valami hiánnyal kezdődik. S a bőségnek az ínség nem az ellentéte, hanem az előszobája. Az élet minden területére igaz ez a megállapítás, szinte törvényszerűség... Éppen ezért nem szabad kétségbe esnünk, ha kihívások elé állít minket az élet...

Engem mindig motiválnak az ilyen helyzetek, és Ilyenkor születtek meg a legjobb ötleteim.

Ismerőseim és törzsvendégeim régóta "rágták a fülemet", hogy írjam le azt a sok egyedi saját ételreceptemet, amiket nagy szeretettel kóstoltak, fogyasztottak évtizedekig az éttermemben és később a munkahelyeimen, vagy vendégségben. Most ez a hiány megérlelte, és a világi helyzet is így hozta, hogy eljött az ideje az írásnak.

 - Minden időszaknak meg van a maga szépsége! Csak meg kell találni mindenben az értéket. 

Annak ellenére, hogy én is nehéz életszakaszon megyek át, megpróbálok alkalmazkodni és valami jót kihozni belőle. Például most minden adott, hogy egy nagyobb platformon online főzzek, és ne csak a barátoknak, a szakács tanulóknak, kollégáknak adjam át a tudásom, hanem kiadva magamból közzé tegyem, s aki akarja, fogadja.. - Tény, hogy jó sokat kellett rá várni, de talán nem véletlenül alakult így. Amikor belefogtam a blogírásba, nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő elteltével ilyen népszerű lesz, és hogy ennyire élvezni fogom. Persze, hogy jólesik az elismerés, hiszen ha az ember beleteszi, amit tud, akkor a sikernek is jó az íze.. Én a tudásom, az oda szánt időm és a szívem-lelkem is adom, és csak reménykedek, hogy értékesnek találják. Persze ott motoszkál bennem, hogy nem ugyanazt a hatást éri el most így a cyber térben, mintha akkor tettem volna közzé,  amikor a semmiből életre keltek.  - Lemaradtam volna valamiről?.. Nem hiszem! De lehet, hogy ha 25-30 évvel ezelőtt vonultam volna önkéntes "karanténba" megírni pár szakácskönyvet, most a mosolyom is teltebb lenne :) . De így utólag visszagondolva, semmi esélye nem volt annak, hogy mindazon ételek, amik nap, mint nap a konyhámból kikerültek, és a vendégek által közkedvelté váltak, akkor egy könyv lapjain is visszaköszönhessenek. Egyszerűen akkor az időnek voltam híján, és bőségesen volt a feladat. Persze ettől még elgondolkodok néha, hogy milyen nagyot szólt volna akkoriban a REFORM KONYHÁBAN szerzett tudásom átadni nagyobb fórumokon.. Mert a 90 -es években némelyik alapanyagot éppen, hogy "felfedezték", s a boltokban sem lehetett kapni őket, és kísérletezni kellett vele, hogy mire is tudnánk felhasználni.. most meg mindenki által ismertek, és egész TV csatornák és internetes oldalak milliói ontják a recepteket magukból. Ezért is fura viszontlátnom egy-egy olyan ételreceptet a közösségi oldalakon mások által megosztva, amit anno úgy álmodtam meg a semmiből, és saját magam kreáltam és kísérleteztem ki, ugyanakkor mostanra már annyian megírták saját verziójukat, de én meg nem... Az életem nagy részét a konyhában töltöttem, s abban a kevés szabadidőmben már nem vágytam e témával foglalkozni, hiszen annyi minden más is érdekelt.. Azért kerítettem e recept elé ilyen nagy "feneket", mert most, hogy írom a saját receptjeim, kíváncsiságból párszor rákerestem az interneten, hogy ha beírom a keresőbe a kiválasztott megosztani kívánt ételreceptem, az mit dob ki, mit talál.. Elképedtem, hogy milyen mennyiségben vannak jelen az interneten a főzéssel kapcsolatos írások oldalak, és hogy jó pár saját receptemhez totál hasonlók is találhatók köztük. Hát a fentieket figyelembe véve talán érthető, hogy dolgoznom kellet rajt, mire megemésztve a lelkemben, rájöttem és kimondtam, hogy: - De nem tök mindegy. Azok olyanok, amilyenek..ez meg az enyém. Évek, évtizedek óta már készítem, fogyasztják és szeretik. Nem múltak el nyomtalanul az évek. A lehetőség most ugyanúgy előttem van, így próbálom megragadni, és erre biztatok mindenkit.. Ne azon szomorkodj, hogy mit nem tudsz megtenni ebben a helyzetben, hanem hogy mire ad lehetőséget... Mit üzen neked ez a helyzet?!  - nekem most ezt hozta...1616550048875.jpg

 

Ha belegondolok, alábbi ételreceptem is a nagymamám ihlette, aki isteni finom "tócsit" sütött. És nagyon sokféle tököt termesztett a kertjében. Ő motivált, amikor kb. 30 éve azon kísérleteztem, hogy milyen zöldségekkel, és más alapanyagokkal tudnám dúsítani ezt a hagyományos ételt, hogy egészségesebb, és a reform konyhába illő étel legyen belőle. Több variáns után a cukkini győzött, és később aztán bővült a zabpehellyel és a magokkal. 

Zabpelyhes cukkini lepény magkéreggel  1616550237497.jpg

Hozzávalók: (3-4 személyre)

30 dkg cukkini, 40 dkg burgonya (hámozva 30 dkg), 10 dkg apró szemű zabpehely, 1 db tojás, 1 db újhagyma, 5 dkg vegyes mag (tetszés szerint : lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag), fél dl étolaj, 1 teáskanál só, csipet őrölt szerecsendió, kevés őrölt bors 

A magokat összeaprítjuk és egy tányérba öntjük. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és az apróbb lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba. A nagyobbik lyukú reszelőn hozzáreszeljük a cukkinit, beleütjük a tojást, sóval, borssal és szerecsendióval és az újhagymával ízesítjük és a zabpehellyel együtt összeállítjuk egy masszává, és a tálban lelapítjuk. Így segítjük elő hogy gyorsan magába szívja a nedvességet a zabpehely. Feltesszük a serpenyőt közepes lángra a tűzhelyre és felforrósítjuk. Éppen ennyi idő kell a zabpehelynek, hogy megpuhuljon. Sem több, sem kevesebb nem jó. 1616550298762.jpg

A forró serpenyőbe beletesszük az olajat, és kicsit megnedvesítjük a tenyerünk és a masszából a kezünkben fasírtszerű golyót formázunk, kicsit ellapítjuk , és mindkét oldalát a vágott magokba forgatjuk. Majd egyből a meleg serpenyőbe rakjuk egyiket a másik után, de ne túl szorosan. Igyekezzünk minél gyorsabban, hogy a sülési idő ne legyen olyan eltérő. Amikor megpirult az egyik oldala, akkor megforgatjuk őket és rátesszük a fedőt, hogy ne csak piruljon, de meg is főljön. Ha a másik oldala is megpirult, levesszük a fedőt és így pirítjuk még egy kicsit (fél-fél percig) mindkét oldalát, hogy a magkéreg ropogós legyen rajta. Egy tányérba rakott papírtörlőre szedjük a lepényeket, és azonnal fogyasztható. Bármilyen körettel vagy főzelékkel, mártással is finom, de húsokhoz köretnek is kiváló!  Kövessétek az útmutatást és a sorrendet és a végeredmény biztos sikert arat.

Gyorsan elkészül és nagyon finom!

Jó étvágyat! Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

img_20210323_104219.jpg

Szólj hozzá!

SPENÓTOS RAKOTT SPAGETTI

2021. március 19. 23:45 - Sandroz

1616193512222.jpgGyermekeimet a spagettivel mindig meg lehet fogni, és megfigyeltem, hogy ha sütőben besütve készítem, akkor zöldségesen is vonzó számukra, és nem hiányzik a hús belőle.  Most egy egyszerű, gyorsan elkészíthető rakott spagetti receptet osztok meg veletek, amit spenóttal készítek.  Pontosan leírom a folyamatot, hogy ha követitek hasznos időt és mosogatást spórolhattok vele…

HOZZÁVALÓK  3-4 személyre :  25 dkg spagetti, 10-15 dkg friss spenót, 12 és fél dkg margarin (vagy más zsiradék) + 1 evőkanál étolaj, 3 evőkanál liszt, 1 és fél dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, egy csipet őrölt szerecsendió, kevés őrölt bors, 1 teás kanál , kb. 10 dkg trappista sajt 1616188160097.jpg

A spagettinek feltesszük a vizet forralni (kb.7 dl), egy csapott teás kanál sóval és egy evőkanál olajjal. Közben a spenótlevelekről lecsipkedjük a szárait és alaposan megmossuk őket (ne áztassuk, inkább folyó vízben mossuk őket szűrőben és lecsepegtetjük). Ha felforrt a víz, akkor beletesszük a spagettit. Néha megkevergetjük. Amíg fő, a spenótleveleket csomókban összefogjuk, és vágódeszkán nagy késsel elszeleteljük és keresztben is megvágjuk kicsit.  Időközben már biztosan megfőtt a spagettink.  Egy edénybe tesszük a szűrőt és úgy szűrjük le a spagettit, hogy a főzővizét felfogjuk.  - Ha rakottnak használjuk fel a spagettit, akkor nem kell leöblíteni, és pluszban leolajozni, és érdemes a szószokhoz felhasználni a főzővizét is.  1616188210744.jpg

Abban az edényben is elkészíthetjük a szószt, amiben főtt a spagetti. A fazékba a margarinból 10 dkg-ot felolvasztunk és felmelegítjük benne a vágott spenótot, belereszeljük a fokhagymát, és amikor a zsiradék elszíneződik, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és a felfogott forró főzővízből fél liternyit kimérünk, és folytonos kevergetés közben felengedjük vele a spenótot, ízesítjük a szerecsendióval és a borssal és felforraljuk. Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 C° -ra. Mivel a főzővizet sóztuk, így plusz sót a szószhoz általában nem szükséges hozzáadni. Miután pár percig forrt a szószunk, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a tejfölt, és beletesszük a főtt spagettit is alaposan átforgatjuk a szószban.  A maradék margarinnal kikenjük a tűzálló tálat, és megszórjuk kevés zsemlemorzsával és a tepsibe öntjük a szószos tésztát.  Lelapítjuk a tetejét simára és megszórjuk reszelt sajttal. Az időközben felforrósodott sütőben pirosra sütjük. 1616188254741.jpg

Alternatíva:  - Elkészíthetjük úgy is, hogy a fokhagyma és a fűszerek helyett, a spenót mellé egy csokor megvehagymát aprítunk bele. -  Illetve a spenótot kicserélhetjük lereszelt cukkinire. Úgy is nagyon finom!

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Jó étvágyat! - Chef Sandroz img_20210317_113320.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása