Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Répás-savanyú káposztával töltött palacsinta

2021. február 23. 02:49 - Sandroz

img_20210223_020350.jpg

Szeretem azokat az alapanyagokat és ételeket, amiket könnyen lehet kreatívan átalakítani.  A következő receptem két olyan jellegzetes és a végtelenségig variálható, önmagában is népszerű étel egyvelege, ami garantálja a sikert.

A savanyított káposzta a téli, - kora tavaszi időszak egyik legértékesebb élelmiszere. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalma, az immunrendszerre és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt az egészséges táplálkozás egyik alapköve. A hagyományos magyar konyha jellegzetes ételeinek alapanyaga, hiszen nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető és laktató. Legegészségesebb amúgy nyersen fogyasztani, pld egy kis olivaolajjal, vagy tökmagolajjal meglocsolva.

A kombó másik alkotója a palacsinta. Általában enni mindenki szereti… Legnagyobb „félelme” a készítőnek, annak sütése soráni megfordítása.. Ennél a receptnél nem kell ezzel bíbelődnöd. Kövesd az alábbi instrukciókat, és kitűnő egytálételt készíthetsz gyorsan és egyszerűen. Biztatlak, hogy főzz velem, és a végeredményt fotózd le, akár fotózkodj vele, és a fotót küldd el az email címemre, az Instagram oldalamon megosztom a képeket és évvégén a beküldők között értékes nyereményeket sorsolok ki.

Répás-savanyú káposztával töltött palacsinta

Rögtön egy fontos, amit ki szeretnék jelenteni és ki kérem magamnak és a káposztának is : A savanyú káposztát tévhit, hogy át kell mosni, sőt tilos ezt művelni vele. Hiszen ezzel nem csak ízanyagai nagy részét veszíti el, hanem értékes beltartalma is csökken. Viszont e recept szerint azáltal, hogy sárgarépával készítjük el, ellensúlyozzuk a káposzta savanyú ízét, és még egészségesebbé is tesszük.  

HOZZÁVALÓK 2 személyre:

 A töltelékhez : 20 dkg SAVANYÚ KÁPOSZTA, 1 db nagyobb SÁRGARÉPA, 1 fél fej VÖRÖSHAGYMA, 2 evőkanál ÉTOLAJ, csipet SÓ, csipet ŐRÖLT KÖMÉNY

A palacsintához: 1 bögre LISZT, 1 db TOJÁS, 1 és fél bögre víz, 1 bögre SZÓDAVÍZ (szénsavas ásványvíz), csipet SÓ, és 3 evőkanál ÉTOLAJ

Öntethez: 2 dl TEJFÖL, csipet SÓ, 1 csapott kávés kanál FŰSZERPAPRIKA, 1 gerezd FOKHAGYMA

A tetejére magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgó-mag, tökmag), ízlés szerint esetleg kockára vágott füstölt szalonna)

ELKÉSZÍTÉSE:  A sárgarépát megtisztítjuk és a nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az olajat és közepes lángon felmelegítjük, majd arra rá dobjuk az előre megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és egy csipet sót teszünk rá, így a hagyma kevésbé ég meg és gyorsabban szétfő és könnyebben leadja az ízét is. Amikor már üvegesre párolódott a hagyma, belerakjuk a reszelt répát, és addig pároljuk kevergetve, amíg a répa be nem színezi a rajta levő zsiradékot. Ezután rárakjuk a savanyú káposztát, és fedő alatt, néha megkevergetve takaréklángon megpároljuk (kb.10 perc)

1614041041451.jpg

Közben elkészítjük a palacsinta tésztát. A tojást és a vizet és a sót habverővel összekeverjük, majd kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, és jól kikeverjük, hogy sima legyen a tészta. Ezután hozzákeverjük a szódát és az étolajat, és simára keverjük így is.  Felforrósítjuk a palacsinta sütőt, majd oldalra fordítva körkörös mozdulatokat végezve merőkanállal ráfolyatjuk és eloszlatjuk a serpenyőbe a palacsinta tésztát, majd visszarakjuk a tűzre és addig hagyjuk rajta, amíg teljesen el nem tűnik a nyers tészta folt a tetejéről, és mindenhol szépen gyöngyözik a zsiradék a palacsinta felső felületén. Ekkor lecsúsztatjuk egy tányérra forgatás nélkül. Vagyis csak egyik felét sütjük meg. És azonnal merjük is a serpenyőbe az újabb nyers tészta adagot, és amíg sül a következő palacsintánk, az előzőt már be is töltjük az időközben elkészült párolt répás- savanyú káposztával. Ne sajnáljuk bele a tölteléket, jó kis duci hosszúkás palacsintákat készítsünk. A betöltött palacsintákat egy enyhén kiolajozott tepsibe, vagy tűzálló üvegtálba sorakoztatjuk egymás mellé.

1614041199310.jpgMiután mindet kisütöttük-betöltöttük, bekapcsoljuk 180 C fokra a sütőt, és közben, amíg melegszik a felsorolt hozzávalók összekeverésével elkészítjük a tejfölös öntetet. Az öntetet a palacsintákra öntjük, és elosztjuk rajta úgy, hogy teljesen beterítse. Megszórjuk pirított magokkal, de aki szereti pld. rakhat rá még kockázott bacon-t , aminek a füstölt íze harmonizál a káposztával. Vega változatban reszelhetünk rá füstölt sajtot is. Az időközben átforrósodott sütőben összemelegítjük, vigyázzunk, hogy nem kell már sülnie, elég csak jól átmelegednie.

Jó étvágyat! Szeretettel ajánlom!

Készítettem már cukkinis változatban is, úgy is nagyon finom. Illetve a fenti töltelékkel rétest is készíthetünk. 

img_20210223_023724.jpg

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616436218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Onody 2021.02.23. 10:42:50

Elképesztően jó ötlet, gratulálok!:)
süti beállítások módosítása