Kelkáposztás-sajtos csirkemell rolád
Sokszor kérdezik tőlem, hogy miképpen lehet változatosabban elkészíteni olyan egyes zöldségféléket, amit amúgy az átlagember max. 3-4 étel elkészítésére használ fel, vagy a család nagy része nem szereti ebben a szokásos formában. Ezek a kérdések mindig arra sarkallnak, hogy új és újabb ételeken gondolkodjak. Ilyenkor mindig elszalad a fantáziám, és merek kísérletezni. A múltkor egy remek étel született az éppen otthon talált alapanyagokból, ami olyan ízharmóniát hozott ki teljesen hagyományos élelmiszerekből, hogy ha követed a receptemet, és elkészíted, akkor biztosan te is többször elkészíted majd.
HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 2 db vagyis 40-50 dkg csirkemell-filé, 25 dkg kelkáposzta, 10 dkg trappista sajt, 2 db kockasajt (medve sajt), 1 maréknyi spenót, 4 szelet főtt császár szalonna, só, 1,5 dl tejföl, 1 e.k liszt, 2 db babérlevél, pár szem egész bors, 4 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj is jó), 1 teáskanál darált paprika, vagy paprikakrém (Erős Pista - én házit használtam, ami enyhén csípős), és kell még alufólia is az elkészítéséhez.
A csirkemell-filéket nyitott szeleteléssel* kiterítjük és kiklopfoljuk, és megsózzuk.
* A nyitott szeletelés leírása: a csirkemellet sima felületével felfelé tesszük a deszkára, a szabad kezünkkel, nyitott tenyérrel, az ujjainkat összezárva és teljesen kinyújtva enyhén lefogjuk, és a kést fogó kezünk irányából, a deszkával merőlegesen kb. fél cm vastagságban bevágjuk a húst, úgy, hogy közben a másik kezünkkel a levágott húsrészt ugyanabba az irányba kihajtjuk. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk el teljesen. Azután a kihajtott húsrészt, ugyanúgy fél centire bevágva újra kinyitjuk, és így kapunk egy nagy szeletet. Ne féljünk attól, ha kicsit tovább szalad a kés, és jobban elvágjuk a húst, mint, ahogy szerettük volna, mert amikor a csirkemellet kiklopfoljuk, össze tudjuk illeszteni, és befoltozni.
Elkészítjük a tölteléket. A kelkáposztát késsel apróra szeleteljük. A sajtot lereszeljük. A káposztát megsózzuk és 2 evőkanálnyi olajon, állandó kevergetés közben, magas hőfokon pároljuk, úgy hogy ne égjen meg, de kissé piruljon is. Ettől lesz finom, és jellegzetes íze az ételünknek. Amikor összeesett a káposzta, és félig megpárolódott , ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a medve sajtot, és a reszelt sajtot. Alaposan összekeverjük a káposztával, hogy a sajt teljesen elolvadjon, és egy massza szerű állagú legyen. A tölteléket a kiterített csirkemellre halmozzuk hosszában, elosztva egyenlő arányban. A spenótleveleket megmossuk és ugyanúgy elosztva (esetünkben ketté) ráhalmozzuk. Tekercsenként 2-2 szelet főtt császárszalonnát teszünk rá, és a távolabbi szélét megfogva magunk felé hajtva tekercseket formálunk belőlük. Az alufóliából egy nagyobb darabot tépünk le, kiterítjük a vágódeszka mellé, hogy a csirkemell tekercseket könnyen áthelyezhessük. Az enyhén kiolajozott fóliára átemeljük óvatosan a húsokat, és ráhajtjuk és felgörgetjük a fóliával. A fólia két végét megfogjuk, és ellenkező irányba tekerjük szorosan, vigyázva, hogy ne húzzuk túl mert elreped, de akkor sincs baj, rakjunk rá még egy réteget.
Egy megfelelő nagyságú főzőedénybe 2 dl vizet öntünk, 2 db babérlevelet, pár szem őrölt borsot tesszük hozzá, és belehelyezzük a tekercseket, és fedő alatt takarék lángon, 20 percig pároljuk. Közben egyszer pótoljuk az elpárolgott vizet. 20 perc után óvatosan kivesszük a tekercseket egy tányérba, ügyelve arra, hogy ne vesszen kárba a belőlük még kifolyó főzőlé. Óvatosan kibontjuk, és a nedvességet visszaöntjük a főzőedénybe, és egy új alufólia darabbal letakarjuk a tányért, hogy ne száradjon ki a hús.
A főzőléből kiszedegetjük a borsot és a babérlevelet. Feltesszük főni, hozzáadjuk a darált paprikát, és a lisztből és tejfölből készített habarással besűrítjük.
A tekercseket éles késsel felszeleteljük. A tálalásnál a tányérra merünk egy kis mártást, arra helyezzük a csirkerolád szeleteket. Köretként párolt rizst ajánlok hozzá, de ízlés szerint bármilyen körettel jó.
Jó főzést, és jó étvágyat kívánok!
Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)
Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.
Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.
Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz.
Látogasd meg a keresztény lelkiségi Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide
*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.