Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Kelkáposztás-sajtos csirkemell rolád

2021. november 15. 02:55 - Sandroz

20211115_023614.jpgKelkáposztás-sajtos csirkemell rolád

Sokszor kérdezik tőlem, hogy miképpen lehet változatosabban elkészíteni olyan egyes zöldségféléket, amit amúgy az átlagember max. 3-4 étel elkészítésére használ fel, vagy a család nagy része nem szereti ebben a szokásos formában. Ezek a kérdések mindig arra sarkallnak, hogy új és újabb ételeken gondolkodjak. Ilyenkor mindig elszalad a fantáziám, és merek kísérletezni. A múltkor egy remek étel született az éppen otthon talált alapanyagokból, ami olyan ízharmóniát hozott ki teljesen hagyományos élelmiszerekből, hogy ha követed a receptemet, és elkészíted, akkor biztosan te is többször elkészíted majd. 

HOZZÁVALÓK: (4 személyre) 2 db vagyis 40-50 dkg csirkemell-filé, 25 dkg kelkáposzta, 10 dkg trappista sajt, 2 db kockasajt (medve sajt), 1 maréknyi spenót, 4 szelet főtt császár szalonna, só, 1,5 dl tejföl, 1 e.k liszt, 2 db babérlevél, pár szem egész bors, 4 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj is jó), 1 teáskanál darált paprika, vagy paprikakrém (Erős Pista - én házit használtam, ami enyhén csípős), és kell még alufólia is az elkészítéséhez. 20211115_022433.jpg

A csirkemell-filéket nyitott szeleteléssel* kiterítjük és kiklopfoljuk, és megsózzuk.

* A nyitott szeletelés leírása:  a csirkemellet sima felületével felfelé tesszük a deszkára, a szabad kezünkkel, nyitott tenyérrel, az ujjainkat összezárva és teljesen kinyújtva enyhén lefogjuk, és a kést fogó kezünk irányából, a deszkával merőlegesen kb. fél cm vastagságban bevágjuk a húst, úgy, hogy közben a másik kezünkkel a levágott húsrészt ugyanabba az irányba kihajtjuk. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk el teljesen. Azután a kihajtott húsrészt, ugyanúgy fél centire bevágva újra kinyitjuk, és így kapunk egy nagy szeletet. Ne féljünk attól, ha kicsit tovább szalad a kés, és jobban elvágjuk a húst, mint, ahogy szerettük volna, mert amikor a csirkemellet kiklopfoljuk, össze tudjuk illeszteni, és befoltozni. 

Elkészítjük a tölteléket. A kelkáposztát késsel apróra szeleteljük. A sajtot lereszeljük. A káposztát  megsózzuk és 2 evőkanálnyi olajon, állandó kevergetés közben, magas hőfokon pároljuk, úgy hogy ne égjen meg, de kissé piruljon is. Ettől lesz finom, és jellegzetes íze az ételünknek. Amikor összeesett a káposzta, és félig megpárolódott , ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a medve sajtot, és a reszelt sajtot. Alaposan összekeverjük a káposztával, hogy a sajt teljesen elolvadjon, és egy massza szerű állagú legyen. A tölteléket a kiterített csirkemellre halmozzuk hosszában, elosztva egyenlő arányban. A spenótleveleket megmossuk és ugyanúgy elosztva (esetünkben ketté) ráhalmozzuk. Tekercsenként 2-2 szelet főtt császárszalonnát teszünk rá, és a távolabbi szélét megfogva magunk felé hajtva tekercseket formálunk belőlük. Az alufóliából egy nagyobb darabot tépünk le, kiterítjük a vágódeszka mellé, hogy a csirkemell tekercseket könnyen áthelyezhessük. Az enyhén kiolajozott fóliára átemeljük óvatosan a húsokat, és ráhajtjuk és felgörgetjük a fóliával. A fólia két végét megfogjuk, és ellenkező irányba tekerjük szorosan, vigyázva, hogy ne húzzuk túl mert elreped, de akkor sincs baj, rakjunk rá még egy réteget.  20211115_022717.jpg20211115_022924.jpg20211115_023040.jpg 

Egy megfelelő nagyságú főzőedénybe 2 dl vizet öntünk, 2 db babérlevelet, pár szem őrölt borsot tesszük hozzá, és belehelyezzük a tekercseket, és fedő alatt takarék lángon, 20 percig pároljuk. Közben egyszer pótoljuk az elpárolgott vizet. 20 perc után óvatosan kivesszük a tekercseket egy tányérba, ügyelve arra, hogy ne vesszen kárba a belőlük még kifolyó főzőlé. Óvatosan kibontjuk, és a nedvességet visszaöntjük a főzőedénybe, és egy új alufólia darabbal letakarjuk a tányért, hogy ne száradjon ki a hús.

A főzőléből kiszedegetjük a borsot és a babérlevelet. Feltesszük főni, hozzáadjuk a darált paprikát, és a lisztből és tejfölből készített habarással besűrítjük. 

A tekercseket éles késsel felszeleteljük. A tálalásnál a tányérra merünk egy kis mártást, arra helyezzük a csirkerolád szeleteket. Köretként párolt rizst ajánlok hozzá, de ízlés szerint bármilyen körettel jó. 

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr9016755498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása