Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

A "FURA" de finom : Almafasírt

2021. február 16. 03:36 - Sandroz

1760143_l.jpgGyermekkoromban, a 70 –es években, a mai gyermekek számára bizonyára sok fura, és szinte elképzelhetetlen ételeket ettünk.. Amikor erről mesélek a most már felnőtt gyermekeimnek, még ők is teljesen rácsodálkoznak.. - Ott van pld. a Tejleves, ami tulajdonképpen nem más, mint egy édes forralt tej, benne cérnametélttel. Édesanyám sokat készítette, mert szerettük.. Persze akkoriban nem volt ennyiféle édesség sem a boltban, így mi mindig örültünk mindenféle házi finomságnak. Nagymamámnál mindig volt valami süti, de ha éppen még sem, akkor is nagyon kreatívan megoldotta édességéhségünket. Pld. fogott egy jó karéj kenyeret, olyan emberes vastagságút, megkente házi disznózsírral, és szórt rá kristálycukrot, ha volt éppen dió, akkor azt is tett rá, és mi úgy ettük, mintha valami mennyei finomságot kaptunk volna. Mondjuk az akkori kenyér még önmagában is finom volt, de az már egy másik téma. Szóval, ami régen megszokott volt, lehet hogy már furcsa a mai időkben, de ez akár fordítva is igaz...

Szeretném egy ilyen szokatlan, de számomra különleges saját étel recepttel kezdeni a blogom posztjainak sorát, és elmagyarázom hogy miért.. 

Bizonyára te is mondtad már, vagy tuti, hogy hallottad, hogy egy ételre azt mondja valaki, hogy - “ ezt nem szeretem”,  - “Fújj” , - “az undi”, - “..az meg milyen lehet?” Pedig néha egy szélsőséges megoldás árán jutunk el a remekműig! Az ételekkel is így van ez.. ha nem lettek volna kísérletező kedvű kreatív háziasszonyok, szakácsok, akkor nem lenne ilyen változatos ízvilágú a gasztronómia. Ne korlátozzuk az ízlelőbimbóinkat azzal, hogy egy-egy ételt, alapanyagot, vagy ízt eleve kizárunk az étkezéseinkből, és a konyhánkban, s mint egy robot mindig ugyanazokat főzzük  és csak a megszokott ételeket esszük, s adjuk szeretteinknek.. Ne fosszuk meg őket és saját magunkat sem a változatosságtól, ami tudjuk, hogy gyönyörködtet! Ha rendszeresen velem tartasz e blogon keresztül, segítek, hogy meglepd magad, vagy családod mindig valami új és egyszerű és finom étellel. 

Mai megosztásra kiválasztott ételt kb. 15 éve ténylegesen úgy álmodtam meg. Egykori éttermünkben mindennap változó menüt, napi 6 féle főételt kínáltunk vendégeinknek. Az egyik ebből mindig valami édesség volt. Nem igazán szerettem sűrűn ismételni a kínálatot, ezért sokszor okozott fejtörést, hogy mi is legyen a jövő heti menü. Ezért sokszor kísérleteztem. Általában estére maradt a menüírás, ekkor is így volt, és haladtam is vele, s már csak egyetlen egy édesség kellett, és kész.. - de sehogy sem jutott eszembe semmi olyan, ami ne lett volna pár héten belül. Késő este volt, és kénytelen voltam dolgom végezetlenül lefeküdni.. de még az ágyban is ott kattogott bennem a kérdés, mi is legyen azon a napon az édesség, de aztán elaludtam. Kora hajnalban arra ébredtem fel, hogy „Almafasírt, meggymártás, és kölesgaluska..” – Na ekkora hülyeséget! – gondoltam, és mérges voltam magamra, hogy még álmomban is főzök.. Jött, hogy írjam le.. – dehogy írom! De nem tudtam visszaaludni, amíg le nem jegyzeteltem... Reggel aztán olvasom: almafasírt..- és elnevettem magam. De mivel aznapra kellett a menüsor, így beírtam, gondolván, hogy úgy sem kéri senki.. na nem így lett! - Előfizetőinknek sorra megtetszett, és a „Sanyikám benned még nem csalódtunk!” , és hasonló megjegyzésekkel, rendre azt választották arra a bizonyos napra... Gondoltam, majd kipróbálom előtte, de nem volt rá időm, és az adott napon élesbe ment.. saját szkepticizmusom ellenére osztatlan sikert aratott..

Amikor az egyik kedves régi törzsvendégem megtudta, hogy indul a gasztro blogom, lelkemre kötötte, hogy ezt ki ne hagyjam.. s mivel a gyerekeimnek is ez az egyik kedvence azóta is, így tessék.. ez a "fura"  az első étel, amit megosztok veletek:

ALMAFASÍRT, MEGGYMÁRTÁSSAL ÉS KÖLESGALUSKÁVAL: 

img_20210215_162248_884.jpg

Az almafasírthoz szükséges hozzávalók:

3 db közepes alma (kb.60 dkg), 2 db rozsos zsemle, egy fél bögre apró zabpehely, 1 db tojás (elhagyható), 3 evőkanál barnacukor, 3 teáskanál őrölt fahéj, 1 db citrom héja, kb. 5 dkg dió, kb. 3 dkg margarin vagy vaj a tepsi kikenéséhez

A Meggymártáshoz szükséges hozzávalók: 

1 üveg magozott meggykompót ( vagy mirelit is jó, de akkor annyi víz is kell hogy jól ellepje), 1,5 dl tejszín (növényi vagy sima tejszín is jó), kb. 10 dkg barnacukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, csipet só

Kölesgaluskához szükséges hozzávalók:

1 bögre köles, 3 bögre víz ,  3 evőkanál barnacukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy kiskanálnyi margarin vagy vaj.

Így készítjük: 

1613439860693.jpgA hántolt kölest hideg vízzel átmossuk és lecsepegtetjük, háromszoros mennyiségű vízben, egy nagyobb edénybe tesszük, és lassan forraljuk. Ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral és beletesszük a zsiradékot. Néha megkeverjük. Amikor már elfőtte a folyadékot, levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk, s már nem is keverünk bele. Amíg fől a köles, közben beáztatjuk bő hideg vízbe a zsemléket, és amíg ázik, meghámozzuk, és lereszeljük az almákat. Illetve összeaprítjuk durvára egy nagy késsel a diót. Felrakjuk a meggyet a kompót levével együtt takarékon főni egy fazékba.  Kikenjük zsiradékkal a tepsit, bekapcsoljuk a sütőt 180 C fokra.

Az időközben megázott zsemléket a tenyerünkbe vesszük és a két markunk összeillesztésével alaposan kinyomjuk belőlük a vizet. Ha nem szeretnénk sokat mosogatni akkor ugyanabba a tálba visszarakhatjuk, és beletesszük a többi hozzávalót: a zabpelyhet, a barnacukrot, a fahéjat, a vágott diót, és beleütjük a tojást, belereszeljük a citrom sárga héját. Ezután jól "összemacsikáljuk".. - ezt a szót egy nagyon kedves volt kolléganőmtől loptam, mert vicces és nagyon kifejező.. belemarkolunk és az ujjainkkal macsikáljuk.. - vagyis jó alaposan összekeverjük..

1613439536592.jpgVizes kézzel gombócokat  formázunk belőle, belerakjuk sorba a kivajazott tepsibe és kicsit meglapítjuk. Addig sütjük, ameddig szép barna nem lesz a teteje és állagra érezni, hogy már nem puha. (kb fél óra). - Közben a meggy már biztosan megfőtt. A pudingport és a cukrot egy tálban kézi habverővel összekeverjük egy kis hideg vízzel és a tejszínnel, és a forrásban levő meggyhez öntjük és elkeverjük, és újra felforraljuk.. Kóstoljuk meg újra, ha kell ízesítsük még cukorral. A lényeg, hogy édeskés legyen de savanykás is egyszerre. 

Tálaláskor egy evőkanállal a már kidermedt főtt kölesből galuskaszerű halmokat szaggatunk, mellé tesszük az almafasírtokat, és a meggymártást.

- Jó étvágyat!  :-)

Remélem így már nem is olyan fura..a "fura".. :-)

 

img_20210215_193102.jpg

NYEREMÉNYJÁTÉK: - Ha blogomban megosztott receptjeim bármelyiket elkészíted, a végeredményt, vagy a folyamatot lefotózod, esetleg szelfizel is az étellel, és elküldöd nekem az egyszivegylelek@gmail.com email címre, az @egyszívegylélek Instagram oldalamon kiposztolom a képed. Év végén a beküldők közül értékes nyereményeket sorsolok ki. 

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr7516428874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Onody 2021.02.18. 13:44:08

Gratulálok, nagyszerű a blog!

élhetetlen 2021.02.19. 03:24:00

Csak a tejleves. Anyunál ez krumpligombóccal kezdődött, amit feldaraboltunk és erre jött a nem cukrozott, hanem sózott forralt tej. Ez megmaradt nálam egy életre. A natúr kukorica pehely is tejjel, picit megsózva. Anglia, három hét családnál, kukorica pehely, tej reggelire és a cukor. Mondom sót kérnék. Úgy kikattant, hogy este mondta, hogy elmesélte a kollégáinak, hogy ezt valami hülye idegen sóval eszi, de fel sem merült benne, hogy megkóstolja. Nem veszek gyümölcs joghurtot, csak natúrt, ezt is , és a kefirt is enyhén sózom. Finomabb lesz. Ezt még anno a volt Jugóban szedtem össze, mint ötletet, szállodai étterem, meleg volt, és desszertnek jött a sózott joghurt. (Ha kitör az édességvágy, a natúr joghurtba is bele lehet keverni egy kanál lekvárt, hogy kielégítsük, de az nálam ritkán fordul elő). Bocs, hogy nem a recepthez szóltam hozzá, csak a bevezetőhöz.
süti beállítások módosítása