Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Túrós töltött zsemle

2021. május 27. 23:08 - Sandroz

- ahogy Édesanyám készítette

img_20210526_110125.jpgEltelhet sok évtized, de az ember emlékszik gyerekkorának ízeire és vissza-vissza derengenek a hozzá kapcsolatos emlékek. Ezzel arányosan az emlékek előhozzák bennünk azok hiányát is, akik szeretettel teli gondoskodása folytán ízlelhettük az adott ételeket... A  pünkösdi ünnepek után maradt pár szikkadt zsemle,  a hűtőben meg volt  2 cs. túró, és eszembe jutott Édesanyám túróval töltött zsemléje, s kicsit belesajdul a szívem is, hiszen már több mint 20 éve, hogy már nincs velünk e földi létben. Az Ő emlékére osztom meg egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom édességet, ami akár egy tartalmas levessel főételként is megállja a helyét. 

HOZZÁVALÓK:  ( 6 adag )  6 db szikkadt zsemle, 50 dkg túró, 1 liter tej, 1,5 dl tejföl, 2 db citrom reszelt héja, 25 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 2 db tojás.  1622146809608.jpg

Ehhez a recepthez mindössze 3 db eszközre van szükség: 1 tűzálló tál (tepsi), 1 keverőtál és 1 habverő.

Olyan tűzálló tálat  (tepsit) válasszunk, amiben 6 db zsemle szellősen elfér. Az ujjainkkal kikenjük 5 dkg margarinnal. Egy keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadunk 20 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot és az egyik citromnak a héját belereszeljük, majd hozzáöntjük a tejet és alaposan összekeverjük.  Ezt a keveréket beleöntjük a tepsibe. Fontos, hogy nem igazán jó ez az étel sem friss zsemléből, sem túl szárazból. Vagyis 1-2 napos zsemlével készítsük. A zsemléket kereszt alakban háromnegyed rész mélyen bevágjuk, és a vágással lefelé fordítva a tepsibe rakjuk sorba.  A tejes keverék edényébe beletesszük a túrókat, a maradék 5 dkg cukrot és az 1 db vaníliás cukrot, a tejfölt és a másik citromnak a reszelt héját. 1622146945804.jpg

Villával összetörjük a túrót és összekeverjük, és ezzel kész is a töltelék. A zsemléket egészen addig így áztatjuk ( kb. 15-20 perc) , ameddig a bevágott részig át nem ázik a cukros tojásos tejjel. Ekkor óvatosan megforgatjuk a zsemléket, és egy kés segítségével szétnyitjuk a bevágásokat, amibe egy evőkanállal az X vágásba betöltjük a tölteléket. - Praktikus, ha a tálban eloszlatjuk egyenletesen a tölteléket, és a 6 egyenlő részt  kijelöljük, hogy minden zsemlébe egyforma mennyiségű tölteléket rakjunk. - Közben bekapcsoljuk a sütőt  és 170 C° - ra előmelegítjük. A  töltött zsemlék tetejére elosztjuk a maradék 5 dkg margarint, ezzel készen is vagyunk, csak kb. fél óra alatt pirosra kell sütnünk és azonnal fogyasztható. Én hidegen is szeretem, ha marad :-)  Egyszerű, laktató és finom édesség.

Plusz ötlet: Ha hámozott őszibarack konzerved van otthon, akkor sütés előtt a zsemlék közé tegyél barack szeleteket, az még jobbá teszi... De anélkül is finom. img_20210526_110117.jpg

Jó sütés-főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr716574062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása