Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Csípős tojásos csirkeleves

2022. február 03. 21:47 - Sandroz

     img_20220127_120919.jpg Vannak ízek, amikre némelyek felcsigázottan, egyesek viszont viszolyogva reagálnak. Személy szerint én sosem szerettem a csípős ételeket. Édesapám kegyetlen erős paprikákat termelt, saját magokat szedett a termésről, és minden évben azt vetette el, így mindig volt friss, vagy szárított, vagy sóval tartósított.  Sosem felejtem el, amikor egyszer anno gyerekkoromban, a friss erőspaprika fogyasztása közben,  véletlenül azzal a késsel vágott nekem kenyeret, amivel előtte a paprikát szelte fel. Máig emlékszem rá, hogy levegőért kapkodtam és a fejem bőre is viszketett-lángolt tőle sokáig. Most sem bírom az erős-csípős ízt, viszont némely ételhez kimondottan illik, és azzal együtt kedveltem meg. Legjobb, ha saját magunk készítjük el az csípős paprika darálékunkat. Én kellemesen csípősre szoktam készíteni, ezért 50 % erős paprikához 50% édes paprikát is felhasználok. Az a jó ha színében is megtartjuk ezt az arányt. A zöld és a piros paprikákat vegyesen használjuk fel. Megmosom őket, lecsepegtetem és ledarálom apróbb lyukú húsdarálón. 1 kg paprikához 10-15 dkg sót keverek és kb 10-15 dkg vöröshagymát is ledarálok bele, és lassú tűzön addig forralom, amíg el nem fő a vize, amit enged közben. Ekkor tiszta száraz üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba tartom egy napig, majd elkészítés után a hűtőben sokáig eláll. Nem kell hozzá tartósítószer. A csípős tojásos csirkelevesnek ez a paprika-darálék az egyik alkotó eleme. Természetesen az ajánlott leves elkészítéséhez a bolti csípős paprikakrém vagy "Erős Pista" is megfelelő.

- Nézzük csak mi szükséges még hozzá:

Tíz perc alatt elkészíthető és nagyon finom!

HOZZÁVALÓK:  személyenként 5 dkg csirkemell-filé, 1 tojás, 1 kávéskanál csípős paprika-darálék, 1 kávés kanál szójaszósz, egy gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 teás kanálnyi étkezési keményítő, 1 teáskanál paradicsompüré (vagy 1 evőkanálnyi paradicsom konzerv), egy csipet őrölt bors, egy-egy csipet , 1 kávéskanál barnacukor, 1 db babérlevél

A csirkemell-filét nagyon apróra elszeleteljük, sózzuk és borsozzuk, és kevés olajat teszünk rá, és elkeverjük, hogy jól átjárja.  Egy fazekat takarék lángon felmelegítünk és belerakjuk a barnacukrot, folyamatosan kevergetjük, és amikor a cukor elolvad és kezd karamellizálódni, akkor hozzáadjuk a csirkét és folyamatosan kevergetve így egy percig pároljuk. Közben ráreszeljük apróra a fokhagymát. Hozzáöntjük a szójaszószt és rárakjuk a babérlevelet, a csípős paprikát és a paradicsomot, és elkeverjük, majd felengedjük személyenként 3 dl vízzel. Pár percig forraljuk, közben felverjük villával a tojásokat és a forrásban levő leveshez öntjük úgy, hogy közben lassan kevergetjük a levest. Ezután gyorsan az étkezési keményítőt elkeverjük kevés hidegvízzel és a leveshez adjuk. Egyet forr, és kész is a gyorsan elkészíthető, laktató és nagyon ízletes levesünk. Tálaláskor egy kávéskanál tökmagolajat tehetünk a tetejére, ami még teljesebbé teszi. 

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr2617136276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása