Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

EGYSZERŰ ZÖLDSÉGLEVES

2021. február 26. 01:38 - Sandroz

variációk

img_20210223_113445.jpg

Mielőtt még azt gondolnád, hogy főzés helyett verekedésre akarlak biztatni, megnyugtatlak, a hangsúly az egyszerűségen van! :)

Legtöbbször, ha gyorsan kell valami ebédet, vagy vacsorát összedobni, akkor sokan csak a főételre koncentrálnak, és eleve kizárják a leves főzés lehetőségét, mondván, hogy nincs rá idő! A másik megoldásként ott van esetleg a „zacskós” leves és ennyi… Semmi bajom a leves-porokkal, de azért a friss zöldség mindig sokkal jobb… - Egy tányér forró leves, bármikor jól esik, és ha követed a receptem és az ötleteim, Te is egyszerűen, gyorsan, és olcsón egészséges saját készítésű ételt rakhatsz az asztalra.

Megfigyeltem, hogy egyes zöldségeknek az íze attól is különbözik, hogy miképpen aprítjuk. Pld. a sárgarépa apróra reszelve, durvára reszelve, szeletelve vagy kockára vágva, vagy harapva is más és más.  Minél jobban felaprítunk valamit, annál könnyebben leadja az ízét, és gyorsabban készíthetünk belőle ételt is. A sárgarépa egyik legismertebb és legtöbbször felhasznált zöldség, és népszerűsége nem véletlen. Jellegzetes narancssárga színét a magas  β-karotin tartalmának köszönheti, ami az emberi szervezetben részben átalakul A-vitaminná.  A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet. Az A-vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését, és javítja a látást.

Most olyan leves-variációkat mutatok neked, amiben a sárgarépa dominál, és kevés alapanyagból is nagyszerűt tudsz készíteni, és saját ízlésed-igényedre tudod formálni... De biztatlak is, hogy merj kísérletezni, és próbálj ki saját variációkat, hiszen végtelenek a lehetőségek.

Póréhagymás reszelt répa-leves zabpehellyel

1614299083796.jpgHozzávalók:  2 személyenként 1 db sárgarépa, 1 arasznyi póréhagyma, 1 evőkanálnyi étolaj, csipet só, 3 bögrényi víz, egy nagyon kicsi fűszerbors, 2 evőkanál nagyobb szemű zabpehely

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, és a nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A póréhagymát felkarikázzuk, ha túl vastag akkor hosszában ketté vágjuk és úgy szeleteljük. Egy fazékban az étolajon a reszelt sárgarépát kevergetés közben pároljuk addig, amíg az alatta levő zsiradék el nem színeződik. kb 2 perc alatt ez megtörténik.. Ezt azzal tudjuk siettetni, hogy picit megsózzuk a reszelt répát. Amikor már sárgul, akkor rádobjuk a felaprított póréhagymát, kicsit elkeverjük és egy percig így pároljuk, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és felengedjük vízzel. Egy csipet őrölt borsot, és ha van vágott petrezselyemzöld, akkor azt is adunk hozzá. Közepes lángon felforraljuk. Pár perc alatt kész is. Kóstoljuk, ha szükséges, akkor utána sózunk, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk el a friss zöldség ízeket a túl sok sóval. A zabpehelytől besűrűsödik és biztosan gyorsan el is fogy, mert tartalmas és ízletes egyszerű, de nagyon jó kis leves.

Cukkinis reszelt répa-leves

A fentiekkel megegyező módon készül, csak a póréhagyma helyett reszelt cukkínivel, és egy gerezd fokhagymát is reszeljünk a répához.

img_20210225_140113_1.jpg

Gluténmentes javaslat:  Kölesleves zöldbabbal

Ennél a levesnél az alaprecepthez képest annyi a különbség, hogy egy fél bögre zöldbabot is teszünk bele. Illetve a zabpehely helyett, 2 személyenként egy evőkanál hántolt kölest teszünk a sárgarépára, amit akár vághatunk kockára is. A kölesnek kicsit több főzési idő kell, mint a zabpehelynek. A köles nagyszerűen használható levesbetétként, és szintén kicsit besűríti a levest. Vigyázzunk, mert állásában is dagad még, így azt számítsuk rá a víz mennyiség hozzáadásánál. A megadott mennyiség kb. –i értékek, de nem lehet elrontani , Zöldborsóval ugyanígy elkészíthető. 

Jó étvágyat kívánok!   (Chef Sandroz)

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616439614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása