Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Apu, hogy megy be a medve a pogácsába?!

2021. március 16. 00:27 - Sandroz

Medvehagymás pogácsa

img_20210316_002056.jpgMEDVEHAGYMÁS POGÁCSA

 A tavasz első hajtásai tele vannak élettel, erővel.. A medvehagymára ez különösen érvényes. Átható íze és illata eleve jelzi, hogy különleges tulajdonságai vannak.

Wikipádia szerint : "Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes Antibiotikum."

Szóval ez az Isten áldotta növény nem véletlenül közkedvelt. Ha szedjük, legyünk körültekintőek, vigyünk ollót és csak a levelet szedjük le, hiszen hagymáról fejlődik, ha kihúzkodjuk, akkor az a növény nem hoz több hasznot. Ellenben ha csak a levelét vágjuk le, úgy hasznosítjuk a föld szabad termését, hogy közben tiszteljük az életet.

Számos medvehagymás pogácsa recept kering a neten, de persze az embernek a saját gyereke mindig kedvesebb…De vallom, hogy valóban nem mindegy, hogy megy a medvehagyma a pogácsába. Olvastam már sok félét, de ha szeretnéd kipróbálni az én tuti módszerem, akkor medvehagymára fel.. 1615846017490.jpg

Hozzávalók: 40 dkg fehér búzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg sertészsír, 2 tojás, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 3 kávéskanál , kb. 20 db medvehagyma levél, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

Az erdőszélen, és a patakmentén szedett medvehagyma alapos tisztítást igényel. Válogassuk ki, és csak a levél részét használjuk. Levelenként folyó vízben alaposan mossuk meg, és egy szűrőbe téve csepegtessük le, majd egy nagy késsel vágjuk apróra. A két féle lisztet és 2 kk sót összekeverjük. A sertés zsírból 10 dkg–ot a liszttel alaposan elmorzsolunk, vagyis a két tenyerünk közt körkörös mozdulatokkal addig morzsolgatjuk, ameddig a zsiradék teljesen el nem oszlik a liszttel. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a tetejére a cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. A tojásokat felverjük villával, és egyharmad részét félre tesszük a pogácsa tetejének a megkenéséhez, a többit a felfutott élesztős tejhez adjuk, ahogyan a tejfölt is, és így együtt a liszthez öntjük, ezzel elősegítjük, hogy az alapanyagok egyenletesen eloszlódjanak. 

1615846283783.jpg

Alaposan összegyúrjuk. Ha jól csináltuk, akkor szépen elválik az edény falától és egy tésztává alakul. Kiemeljük az edényből és meglisztezzük az edény belsejét, és visszatesszük a tésztát, majd lefedve negyed órát kelesztjük. Azután a lisztezett deszkára öntjük, és nyújtófával kinyújtjuk. Ekkor a maradék zsírral (15 dkg) és 1 kk sóval összegyúrjuk a vágott medvehagymát, és ezt az ujjainkkal rákenjük a kinyújtott tészta tetejére. Ezután 4 felé vágjuk, és a tészta darabokat, a zsíros felükkel felfelé, egymás tetejére tesszük, így megspóroljuk a többszöri hajtogatást. Majd a feltekerjük és a tekercs két végét a tészta alá hajtjuk, így egy cipót kapunk. Fél órán át a kilisztezett deszkán letakarva kelesztjük. Miután megkelt, kb 3 cm vastagra kinyújtjuk, és késsel rácsosan bevágjuk, szaggatjuk. Szaggatás után mielőtt a tepsibe raknánk őket, a két tenyerünket egymással szembe fordítva a pogácsát közrefogva a deszkán, egy határozott ellentétes sodró mozdulattal azt mondjuk neki, hogy "felfelé"!  - Megfigyeltem, ha ez kimarad, a pogácsa a szaggató „lefelé” mozdulatának engedelmeskedik, hiszen azt az információt kapta utoljára, és úgy nem jön fel olyan szépen. Enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk, és letakarjuk konyharuhával, kb negyed óráig még kelesztjük így is. Megkenjük a tetejét a felvert tojással és forró sütőbe téve 180 C fokon pirosra sütjük. Miután megsült kivesszük a tepsiből és konyharuhával letakarjuk. És mindig letakarva tároljuk. Persze amilyen finom, nem kell sokáig takargatni J

Alternatívák:

  • Töpörtyűs pogácsát is ugyanígy készíthetünk ezzel a recepttel, a medvehagymás zsír helyett töpörtyűkrémet kenünk a tészta tetejére, minden más ugyanez.
  • Vegetáriánus, szezámmagos változat: Zsír helyett Rama margarint, medvehagyma helyett meg szezámmagot, és ízlés szerint egyéb magokat ( tökmag, napraforgó, lenmag) használunk fel, minden más a recept szerint.

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) img_20210312_150522.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516465978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása