Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Zabpelyhes „MUSZAKA” édesburgonyával

2021. március 09. 16:01 - Sandroz

(tejmentesen – hússal, de VEGÁN verzióban is)

img_20210306_130320.jpgA Főzéshez nem csak tudás kell, hanem bátorság, és lelkesedés is…, - ha az egyik kevesebb, akkor lehet pótolni a másikkal. :-) 

Személy szerint szeretek kísérletezni, és kicsit mindig a saját ízlésemre formálni az ételeket! Legfőbb szempont mindig az egyszerűsítés, és az egészségesség szempontja. Most egy tradicionális görög ételnek az újragondolt, reform verzióját írom le nektek. A Muszakát amúgy is sokféleképpen készítik, így nem esik nehezére, hogy az én receptem is elviselje… Ellentétben a legtöbb közkézen forgó recepttel, az eredeti szerint csak egy-egy réteget raknak egymásra az alapanyagokból, és nincs benne burgonya, de fehérbor sem, csak padlizsán, darált hús, besamel és paradicsom. Nekem úgy túl „szottyos”, ezért kitaláltam, hogy minden réteget meghintek apró zabpehellyel, ami a sütéskor jól magába szívja a szaftot. És egy kevés burgonyával, és édesburgonyával készítem, bor nélkül. A családban most tejmentesen kell főzni, így most e recept is e szerinti, de a tejes, és a vegetáriánus verzióra is adok tippeket. 1615297646443.jpg

HOZZÁVALÓK ( 4 – 6 személyre ) : 

Kb. 50 dkg padlizsán, 50 dkg édesburgonya, 50 dkg sertés darált hús, 30 dkg burgonya, 25 dkg paradicsom, max. 1 kávéskanálnyi paradicsompüré, 10 dkg apró szemű zabpehely, 5 dkg margarin (vagy más zsiradék), + 6 evőkanál étolaj, 5 dkg liszt (rizsliszt vagy sima búzaliszt), 2 dl víz + 2,5 dl rizstejszín, 1 tojás, 1 csapott evőkanálnyi apróra vágott lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű, csipet őrölt fahéj, 1 db babérlevél, .

ELKÉSZÍTÉSI FOLYAMAT:

Az édesburgonyát és a burgonyát megmossuk és enyhén sós vízben, héjában feltesszük főni. Közben majd időnként figyeljünk rájuk, és villával szúrjuk meg, hogy ha megfőtt, akkor hideg vízzel hűtsük le, és hámozzuk meg őket. Főzhetjük együtt őket, de a különböző nagyságuk miatt is más a főzési idejük, így ami jó már kiemeljük, ami még kemény azt még tovább főzzük.  

Közben a fokhagymát megtisztítjuk és lereszeljük, és egy nagyobb lábasba egy evőkanálnyi zsiradékot felforrósítunk, beletesszük a reszelt fokhagymát, elkeverjük, és azonnal hozzátesszük a darált húst. Megsózzuk ( 1 kávéskanál), és folytonos kevergetés közben addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul a hús, vagyis már nincs alatta nedvesség. Ekkor egy nagyon kicsi paradicsompürét teszünk hozzá és így kevergetjük pár percig, közben egy csipetnyi őrölt fahéjat szórunk rá és egy babérlevelet teszünk bele. Majd egy kis kupicányi ( 3 cl ) vizet öntünk hozzá, és lefedve takaréklángon puhára pároljuk.

Amíg párolódik a hús, elkészítjük a besamelmártást. A margarint felolvasztjuk egy nagyobb lábosban, és hozzáadjuk a lisztet, amikor már jól átforrósodott, folyamatos kevergetés közben felengedjük a forró vízzel, hozzáadjuk a rizstejszínt is, és tovább forraljuk pár percig. Közben sózzuk (1 kávéskanál). Pár perc forralás után levesszük és lefedjük, hogy nem „bőrösödjön” meg a teteje. 1615296192498.jpg

Ezután meghámozzuk a padlizsánt, és kb. fél centi vastagságúra karikázzuk. Közben felforrósítunk egy serpenyőt, és amikor forró, egy evőkanálnyi étolajat teszünk bele, és a padlizsán szeletek ebbe helyezzük. Amikor megpirult az egyik fele, mind megfordítjuk, és az ujjaink közt magasról enyhén megsózzuk, ezt azért így célszerű, hogy mindenhova jusson kicsi, és a másik oldalát is megpirítjuk. Egy tányérra kiszedjük, és az összes padlizsánt így előkészítjük.

Felszeljük a paradicsomokat is karikára. Kikenjük zsiradékkal a tűzálló tálat, és megszórjuk apró zabpehellyel. Erre rakjuk, sorba a padlizsánt, felváltva a paradicsomszeletekkel beterítve a tepsit, és szintén megszórjuk egy kis zabpehellyel.

Ekkorra a besamelmártásunk már langyossá vált, és beletesszük a tojást, az apróra vágott lilahagymát és a zöldfűszereket, összekeverjük, majd a felét eloszlatjuk rajta, és újból megszórjuk kis zabpehellyel. Ezután beborítjuk a hússal. Rátesszük a tetejére elosztva a tepsibe az édesburgonya karikákat, rászórjuk a maradék zabpelyhet. Meglocsoljuk a besamelmártás másik felével, eloszlatjuk rajta. A tetejére teszünk díszítésnek pár karika paradicsomot, és a rakott tetejére ráreszeljük (a nagyobb lyukú reszelővel) a főtt burgonyát, és megszórjuk fűszersóval. -  Ezt a sajt helyettesítésére találtam ki. Minden rakott zöldségnél tökéletesen működik, a burgonya lereszelve a tetején szép pirosra és ropogósra sül.1615298055019.jpg

Forró sütőben 180 C°-on kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Fontos, hogy ha azt szeretnénk, hogy nem csak finom, de szépen tálalható is legyen: hagyni kell kihűlni, hogy megszilárduljon, és szépen lehessen kiszedni. Érdemes előre elkészíteni. Tálalás előtt a forró sütőben átmelegszik, de olyankor már nem lágyul el.  

Jó étvágyat!  (Chef Sandroz)

 Alternatívák:

- A tejes verziónál (a víz+zabtejszín helyett) 4,5 dl forró tejjel engedjük fel a besamelmártást és reszelhetünk a tetejére jó minőségű kemény sajtot.

-  A húsmentes verzió: 33 éve foglalkozom a vegetáriánus étkezéssel is, az egyik kísérletem, az volt,  hogy mivel lehet kiváltani a darált húst. Ehhez az ételhez az árpagyöngyöt (gerslit) ajánlom.  20 dkg hántolt árpát, kétszeres mennyiségű (4 dl) forró vízbe öntünk, és fedő alatt takarékon pároljuk. Ha elfőtte a levét, levesszük a tűzről, megkeverjük, és fedő alatt hagyjuk kidagadni. Amikor kihűlt, átkevergetjük egy húsvillával, hogy a szemek szétjöjjenek. Majd ugyanúgy készítjük el, és használjuk fel, mint a darált húst.  

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

img_20210306_124827.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr7916455410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása