Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

A CSŐBEN SÜLT

2021. március 02. 15:40 - Sandroz

1614695556191.jpgVegyél egy 20 cm-es csövet, és töltsd meg.. na csak viccelek. Különleges elnevezése ellenére semmi extrém nincs a csőben sült ételekben, és nincs köze semmilyen csőhöz sem. Egyszerűen arról van szó, hogy bevonjuk a fő élelmiszert valamivel úgy, hogy benne maradjanak az ízek, és közben megpuhuljon, megsüljön.  

A 90-es évek elején, amikor még a vegetáriánus ételek meghonosítása nagyon gyerekcipőben járt, sokat kísérleteztem olyan meglévő receptekkel, amikben a húst helyettesíthetőnek tartottam. Egyik ilyen kísérlet nagysikerű alanya a sütőtök és a nagy múltú „Dubarry” elnevezésű húsétel. Garantálom, hogyha belevágsz és főzöl velem, nem okozol csalódást. Madame du Barry-t, az alap recept névadóját sem a receptjei miatt ítélték el és fejezték le 1793 ban, a francia forradalom idején, hanem koholt vádak alapján. – Valószínű a legfőbb ok az volt, hogy XV. Lajos szeretője volt. A recept túlélte a korszakokat és máig népszerű étel. Most a vegetáriánus változatot írom le részletesebben, de a húsevőknek, a laktóz- és gluténérzékenyeknek is biztosítok alternatívát. Én bármikor elkészítettem, mindig nagy sikert aratott.  

img_20210219_115046.jpg

CSŐBEN SÜLT SÜTŐTÖK

Hozzávalók (2 személyre) :

4 db ujjnyi vastag Kanadai sütőtök szelet, 8 db kb. 20 dkg karfiolrózsa (vagy tetszőleges vegyes zöldség), 5 dkg zsiradék (igény szerint:  étolaj, vaj, margarin, zsír), 4 evőkanál liszt (gluténmenteshez rizsliszt), 2 dl tej (elhagyható, mert csak a zöldség főző vizét felhasználva is tökéletes), só, egy csipet őrölt szerecsendió, őrölt bors (elhagyható), egy maroknyi zsemlemorzsa (elhagyható, illetve őrölt natúr kukoricapehellyel helyettesíthető), ízlés szerint sajt a tetejére.  

 A karfiolt rózsáira szedjük, (mirelit zöldségkeverékből is elkészíthetjük) és csak annyi vizet öntünk rá, hogy éppen hogy ellepje, sózzuk és félig puhára főzzük. Közben a kanadai sütőtököt (a hosszúkásfajta) megmossuk, megtöröljük, hiszen földes áru, így a keresztszennyeződésekre vigyáznunk kell.  A szűkebb végéből egy deszkán kisujjnyi vastag szeleteket vágunk, és kis késsel lekerítjük róla a külső héját. Kiolajozott tepsibe tesszük őket sorba, és kissé megsózzuk. Közben a zöldségünk biztosan jó már, nem kell puhára főznünk, mert még a sütőben is hőkezeljük. Szűrőkanállal kiszedjük a zöldségeket a vízből, lecsepegtetjük és egyből a sütőtök szeletre halmozzuk. Meghinthetjük ilyenkor egy kevés zsemlemorzsával, ami felszívja a zöldségekből távozó vizet, (de elhagyható, illetve őrölt natúr kukoricapehellyel helyettesíthető). A zöldség főzővízét félre tesszük és melegen tartjuk. Ha tejjel szeretnénk készíteni, akkor azt is felforrósítjuk. Elkészítjük a besamelmártást. A zsiradékot közepes, de inkább kisebb lángon felforrósítjuk és habverővel való kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet. Krémes, pasztaszerű állagú anyagot kapunk, amit átmelegítünk. Vigyázzunk, nem kell pirítanunk, mert elveszíti világos színét. Amikor a lisztes zsiradék átmelegedett, hozzáadjuk a forró tejet, határozott mozdulatokkal simára keverjük (tejmentesen készítve a zöldség főzővizének a felével engedjük fel elsőre, majd simára kikeverés után) tovább kevergetjük és takarék lángon hagyjuk kicsit rotyogni, közben kevés őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesíthetjük Azután apránként annyi zöldség főzővizet öntünk hozzá, hogy kissé nyúlós sűrű mártás állagú legyen. Kipróbálhatjuk egy fakanállal: ha belemártjuk, és kiemeljük, a mártásnak be kell vonnia a fakanalat úgy, hogy sima vastag bevonat legyen rajta. A sóját megkóstolva utána sózhatunk. Amikor úgy véljük, hogy elértük a kívánt állagot, egyből a sütőtökön levő zöldséghalmokra merjük a mártást. Fontos, hogy teljesen vonjuk be vele. Gyorsan kell csinálnunk, mert hamar sűrűsödik, ahogy hűl. Amikor bevontuk a zöldséghalmokat, hagyjuk kihűlni. Ellenkező esetben a sütés közben a mártás visszalágyul és szétfolyik a tepsiben. Igény és ízlés szerint hűlés közben reszelt vagy szeletelt sajttal a tetejét teljesen bevonhatjuk. Amikor kihűlt és megdermedt a besamel a zöldségeken, akkor előre felforrósított sütőbe téve kb 20-30 perc alatt 180 C fokon pirosra sütjük. késsel megbökve ellenőrizhetjük, hogy megpuhult e a tök, de általában amire a teteje megpirul a zöldség is megpuhul.

img_20210218_182708.jpgtovábbi tippek:

  • Elkészíthetjük ugyanígy vastagabb átmérőjű cukkinivel, vagy spárgatökkel is. Húsevőknek meg ajánlom tök helyett nyers csirkemell szelettel, vagy sertés karajjal, illetve halfilével is.Sőt, ha a hússzeletre van téve egy vékonyabb cukkini, vagy sütőtökszelet és rá a zöldség és a besamel és a sajt, úgy még gazdagabb, és a húsevők zöldségbevitelét is megoldottuk. Ne féljünk attól, hogy nyers marad, de kellő ideig és hőfokon kell sütni. Ha csirkemellből, vagy halfiléből készítem, akkor 160 C° -on, Ha sertéskarajjal akkor 140 C° -on.   Felesleges előre megsütni őket, mert amíg megpirul a teteje, úgy meg is sül, és ráadásul így az ízek a csőben sütéstől benne maradnak, és nem szárad ki a hús sem. 
  •  Használhatunk kevés reszelt füstölt sajtot is ízesítésnek, akár a besamel közé, vagy a sima reszelt sajt közé keverve. De tejmentes változatban megszórhatjuk sajt helyett magokkal, úgy is remek.
  • Én a zöldség főzőleveket szeretem felhasználni, de ha marad, mindig félre teszem egy zárható edénybe, akár sima csavaros tetős üvegbe a hűtőbe, és próbálom mindig hasznosítani más ételek főzésénél, pld levesek, mártások készítéséhez. 1-2 napig eláll.
  • Amikor egy zöldségnek csak egy részét használjuk el, (pld e receptnél a sütőtöknek), a maradék zöldség megvágott részét Folpackkal letakarom, vagy az egész tököt megtisztítom egyuttal, és így másnap vagy harmadnap nem kell újra koszolni vele.  Hűtőbe teszem és igyekszem mihamarabb más ételekhez felhasználni. Érdemes megtervezni, hogy melyik nap mit főzünk, és így a bevásárlás is egyszerűbb és gazdaságosabb.

1614694746396.jpgA SÜTŐTÖK KRÉMLEVES  Ajánlom pld. a sütőtök fel nem használt, megtisztított részéből elkészíteni . Hiszen nagyon finom, egészséges és a legegyszerűbb leves a világon. Persze, ahogy én készítem: A meghámozott sütőtököt eldarabolom, Egy nagyobb fazékba teszem és annyi vizet öntök rá, hogy éppen hogy ellepje. Sózom és egy darab gyömbért reszelek hozzá. (ha nincs friss, akkor jó a fűszer is) Ha érett, sötét élénk narancssárga a tök, akkor elhagyható, de én egy kevés barnacukrot szoktam hozzáadni. Amikor megfőtt a tök, szétnyomkodjuk, és a főző levével együtt botmixerrel simára turmixszoljuk. Ha nem lett elég sűrű, akkor valószínű túltoltuk a vizet, de sebaj, mert egy kevés étkezési keményítőt kikeverünk hideg vízzel és hozzáöntjük és felforraljuk. Miután kész, egy-két evőkanálnyi tökmagolajat, vagy olívaolajat keverünk bele, és kenyérkockával pirított magokkal tálaljuk.

- Mivel nálunk a családnak laktózmentesen és gluténmentes kell főzni, én a főzelékekből, krémlevesekből szinte teljesen elhagytam a tejtermékeket, de aki nem érzékeny rá, annak tejszínnel lehet dúsítani. Én liszt helyett inkább több zöldségből készítem, vagy burgonyával, vagy kukoricakeményítővel sűrítem őket.

Jó étvágyat kívánok!   (Chef Sandroz)

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a Szívvel-lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr5916446222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása