Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Nagyböjti dilemma: Mit főzzek?!

2021. február 19. 10:01 - Sandroz

Puliszkavariációk

img_20210218_185516.jpg

Nagyböjti dilemma: Mit főzzek?!

Nagyböjti időszakban különösen fel van adva a lecke a háziasszonyoknak, illetve a "konyhatündér" férfiaknak, hiszen egy családban amúgy is sokféle ízlésnek, igényeknek, és kívánságoknak kell megfelelni. Nálunk a konyha lassan már laboratórium lesz, mert epeproblémák, laktózintolerancia illetve fűszer és gluténmentes diéta is bejátszik, szóval nekem sem egyszerű amúgy kitalálni, hogy mit is főzzek! Ráadásul még itt a böjti időszak is.. Persze, nekem azért nagy előny az a 33 év szakmai tapasztalat, így valójában csak elő kell húznom emlékeimből,  vagy éppen a kreatív énemből egy Jolly Jokert, ami mindent visz! De éppen ezért át tudom érezni mások nehézségét. Blogomon keresztül felajánlom a segítséget minden olvasómnak, hogy ha van kedved kísérletezni, új ízeket, - ételeket kipróbálni, tarts velem, főzz velem.. Ha követed oldalam, hetente kétszer, kedden és pénteken, a bevált, és egyedi saját receptjeimmel garantálom, hogy akár a böjt, vagy a felmerülő egészségügyi problémák ellenére is egyszerűbbé fog válni nálatok is a főzést! 

4893472_l.jpgEgyik nagy kedvencem a puliszka. A kukoricadarát nagymamám is előszeretettel használta, hiszen megtermelte a föld, mi gyerekek szerettünk segédkezni a morzsolásnál, a visszamaradt kukoricacsutával meg jókat játszottunk, amíg a sparhelt (sütő, főző tűzhely és egyben kályha) be nem nyelte. Mama otthon  mindig frissen darálta a kukoricát, éppen annyit, amennyi pár napra kellett, és olyan finomra vagy durvára, attól függően, hogy mire akarta felhasználni... Manapság sok féle ételkészítmény alapja a kukorica, és hála Istennek azért nem felejtették el az emberek hagyományos módon sem felhasználni. Egyre több a gluténérzékeny ember, amelyre jó alternatíva, és így sokadvirágzását éli a kukoricaliszt és a kukoricadara is. Önmagában is szeretem köretnek elkészítve, de azért a tulajdonságai révén illő feljebb emelni a táplálékláncban, de kezdjük az alapoknál:  

Kukoricapuliszka köret elkészítése bárminél egyszerűbb. Kimérsz egy bögre kukoricadarát és egy tálba öntöd. Kimérsz két bögre vizet és egy vastagabb falu fazékba öntöd és felforralod egy kávéskanál sóval. Amikor forr a víz beleöntöd a darát, és közben kevergeted egy erősebb habverővel. Vigyázz gyorsan fog sűrűsödni, és puffog, mint a vulkán, ezért legyen kéznél a fedő. Amikor besűrűsödött, egyszerűen leveszed a tűzről és lefedve hagyod. Nem bolygatod, hagyod kidagadni. Amikor teljesen kihűlt kanállal formázhatsz belőle galuskákat, ezt pld pörkölthöz vagy tokányokhoz ajánlom. De vághatsz belőle vastagabb szeleteket, és kevés zsiradékon megpiríthatod forró serpenyőben. A pirított puliszka szinte bármihez adható köretnek. 

Na de akkor most tegyük dobogóssá ezt az ételt kicsit variálunk rajta és máris főétel lesz belőle.

Azt mondják a magyar embert mindent bepaníroz és kiránt. Nálam a kukoricapuliszka sem kerülhette el ezt, és kb. 25 éve kipróbáltam és nagyon bejött.

RÁNTOTT KUKORICASZELET: A fent említett módon elkészített puliszkát mikor még forró a massza, egy téglalap formájú vagy ha dupla mennyiséget készítünk egy őzgerincformába öntjük. Előtte a formát érdemes kicsit kiolajozni. Jó alaposan meglapogatjuk, hogy egybeálljon. Konyharuhával letakarjuk és teljesen kihűtjük. A formából kiöntve ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és óvatosan bepanírozzuk hagyományos módon.  Majd forró bő zsiradékban kisütjük.  Gluténmentes módszer ötletem a panírozásra rizsliszttel, és a natúr cornflex összetörésével nyert morzsával készíteni. különösen jól illik majonézes salátákhoz és főzelékekhez feltétnek. 

És még van ennél feljebb is... 

1591663_l.jpg1613700242123.jpgSOK MAGOS KUKORICAGOLYÓ: Szintén elkészítjük az alap puliszkát, de ennél az ételnél nem várjuk meg, hogy kihűljön, és amikor kidagadt de még meleg, hozzákeverünk egy jó marék magkeveréket. (hántolt napraforgó, szezámmag, lenmag, tökmag, de lehet benne földimogyoró is) Fontos, hogy egyből formázzuk. Akkor lesznek szépek és egyenletesek a golyók, ha nedves kézzel formázzuk őket. Egy kis tálkába hideg vizet teszünk és belemártjuk a kezünket, belecsípünk a masszába és a két tenyerünk ellentétes irányú mozgásával szép kis golyókat formázunk és egy tányérra-tálcára sorakoztatjuk őket. Fontos, hogy így hagyjuk teljesen kihűlni, akár rakjuk be kicsit a hűtőbe, amíg felforrósítjuk az olajat, mert ezt is bő forró olajban kell kisütni.

Amikor óvatosan beletesszük őket a forró olajba vigyázzunk, hogy ne rakjunk bele túl sokat egyszerre, hagyjuk szellősen hogy gyorsabban pirulhasson. nem szabad egyből mozgatni piszkálni, meg kell várni amíg kicsit sül és akkor néha keverjünk bele, hogy egyenletesen süljön. Amikor látszik, hogy ropogósra pirult, szűrőkanállal szedjük ki egy papírtörlővel leterített tányérra, hogy lecsepegjen a felesleges olaj. Párolt zöldségekkel, vagy zöldsalátával tálaljuk, de főzelékekhez is kiváló.  Ez az étel kitűnő kompromisszumos és egyszerű megoldás, ha a családban vagy a társaságban van olyan, aki húsevő, de ugyanakkor húsmentesen is kell főzni - egyszerűen elfelezzük a puliszkát és egyiket így, - másikat úgy készítjük el -  íme a húsos variáció  :

CSIRKEHÚSOS KUKORICAGOLYÓ: Ezt az ételt a magos kukoricagolyó változattal megegyező módon készítjük, annyi különbséggel, hogy magok helyett apró darabokra vágott és megpárolt csirkemellet keverünk a még meleg puliszkába.  Minden másban ugyanúgy készül. 

És bátran lehet kísérletezni, párolt aprított gombával, vagy más párolt zöldségekkel is nagyon ízletes ételt készíthetsz ilyen módon is belőle. De ha nem szeretnél olajban sültet enni, készíthetsz puliszkaételt  tepsiben is a sütőben sütve:  

PULISZKA-PIZZA: Ehhez az ételhez a kidagadt de még forró puliszkát egy enyhén kiolajozott tepsibe öntjük és elterítjük benne ujjnyi vastagra, és egyenletesen lenyomkodjuk. Megvárjuk amíg kihűl, és hámozott kockára vágott konzerv paradicsomot terítünk el rajta. megszórjuk pizza fűszerrel, (oregano, bazsalikom..) elhelyezzük rajta amit csak szeretnénk a pizzára tenni.. vigyázva ne vigyük túlzásba a rávalót.. és megszórjuk sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.  Nekem ez a személyes kedvencem. 

TEJFÖLÖS - ZÖLDSÉGES PULISZKA SAJTTAL SÜTVE: Ez az étel is rendkívül gyorsan elkészíthető, egyszerű, laktató és szintén kedv szerint variálható, és nagyon finom annak ellenére hogy a són kívül nem kell semmilyen ízesítőt használnunk hozzá. - A puliszkát hagyjuk a köretnél leírtak szerint kidagadni és kihűlni. amíg hűl, megpároljuk a felhasználni kívánt zöldségeket. Nálunk a brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, a cukkini a nyerő.. - Tehát amikor a puliszka kihűlt, vagy legalább langyos, akkor kanállal a tepsibe szaggatunk darabokat egyenletesen, de hézagosan elterítve a tepsibe. Rászórjuk a párolt zöldségeket, megcsapkodjuk itt ott tejföllel, és meghintjük reszelt sajttal. megszórhatjuk magokkal is. Forró sütőbe pirosra sütjük.  - Húsevőknek rakhatunk bele szintén párolt csirkehús darabokat is, de ha csak megszórjuk a sajt tetejét kockázott húsos füstölt szalonnával úgy is nagyon finom. 

Megjegyzés: Télen szívesebben használok mirelit zöldségeket, mint primőrt, hiszen a gyorsfagyasztással nagy mértékben megmaradnak a vitaminok a zöldségekben, de a primőr vagy messzi országokból származik, vagy nem természetes körülmények között termelik meg.. szóval ne féljünk a fagyasztott élelmiszerektől. Ráadásul a konzervnél is jobb, hiszen nem tartalmaz tartósítószert. 

4792534_l.jpgSzóval, ha próbálsz a böjti időszakhoz illő ételeket főzni, vagy legyél vegetáriánus, vagy húsevő, vagy laktóz vagy gluténérzékeny, a puliszka számodra is jó megoldás, ha kreatívan szeretnél főzni, gazdaságosan, egyszerűen és laktatót de még sem nehéz ételt. Az íze meg csak rajtad múlik, mert ha úgy csinálod, ahogy most elmeséltem, akkor nem hibázhatsz, de ha mégis..legközelebb jobb lesz. :)

Jó étvágyat!                                

NYEREMÉNYJÁTÉK: - Ha blogomban megosztott receptjeim bármelyiket elkészíted, a végeredményt, vagy a folyamatot lefotózod, esetleg szelfizel is az étellel, és elküldöd nekem az egyszivegylelek@gmail.com email címre, az @egyszívegylélek Instagram oldalamon kiposztolom a képed. Év végén a beküldők közül értékes nyereményeket sorsolok ki. 

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer kedden és pénteken új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az Instagramon, Facebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Ha szeretnél a böjt lelkiségi részéről is olvasni, a vasárnap megjelenő új posztomban megteheted, addig is látogasd meg a Szívvel-lélekkel blogomat , amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  )

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr3916432044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása