Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

Édesburgonyával rakott tócsi

2021. december 01. 02:42 - Sandroz

Nagyon szeretem az egyszerű ételeket kis rafinériával extrává, különlegessé tenni. Azt vallom, hogy nem kell bonyolultnak lenni egy ételnek, hogy fonom legyen. Leginkább akkor szeretek főzni, ha éhes is vagyok. Akkor szárnyal igazán a fantáziám, ha megkívánom az ételt, olyankor igyekszem a megérzéseimre hagyatkozni.

img_20211121_125200.jpgA napokban eszembe jutott anyukám, és hogy miképpen készítette el a "tócsit", és úgy megkívántam. Szinte éreztem a számba azt az ízt, és beindította a kreativitásom. Találtam otthon édesburgonyát, amit ideje lett volna elhasználni, így egyből több ötlet is megfordult a fejembe. Kicsit leültem és vettem pár mély lélegzetet, és kitisztult előttem, milyen is legyen az az édesburgonyás "anyu féle tócsi". Amúgy mi mindig tócsinak hívtuk, és nem tócsninak, és anyu palacsinta nagyságúra sütötte. Szóval ezzel a módszerrel, de egy rakott verziót készítettem a következő módon: 

Hozzávalók:  (4 személyre) 2 db közepes édesburgonya, grill fűszersó, 60-70 dkg burgonya, 1 tojás, 1,5 dl natúr joghurt vagy kefir, 10 dkg liszt, 2-3 gerezd fokhagyma,  1-2 kávés kanál , a sütéshez összesen kb. 1 dl étolaj, 3 dl tejföl, 20 dkg reszelni való sajt

20211201_020203.jpg

Bekapcsoljuk a sütőt 160 C fokra. Az édesburgonyát meghámozzuk és fél centi vastagságú karikákra vágjuk, Grill fűszerkeverékkel megszórjuk, meglocsoljuk olajjal és összeforgatjuk. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük a nagyobb lyukú reszelőn. Megsózzuk és hozzáütünk egy egész tojást, beleöntjük a joghurtot, belereszeljük az apró lyukú reszelőn a fokhagymát. Majd összekeverjük és hozzákeverjük a lisztet. Közben figyeljük az édesburgonyára, ha megpuhult, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni.

20211201_021519.jpg

A palacsinta sütőt felforrósítjuk és amikor forró, kb. egy evőkanálnyi étolajat öntünk rá és egyből levesszük a tűzhelyről, és a krumplis masszából merünk rá annyit, hogy el tudjuk teríteni vékonyan a serpenyő alján. Visszatéve a tűzhelyre, fedő alatt takarék lángon sütjük mindkét oldalát. Amikor megsült egy hosszúkás alakú tűzálló tálba tesszük. Közben amíg sül a következő darab, a megsült tócsira pár karika édesburgonyát teszünk és megkenjük tejföllel. Erre megy rá kis takarásban a következő tócsni, ahogy a többi is sorban. ha betelt a tál, az utolsóra már ne tegyünk édesburgonyát csak tejfölözzük meg. Megszórjuk reszelt sajttal. Tálalás előtt pár percre betesszük a forró sütőbe, nem fontos megvárni amíg rásül a sajt, elég ha összemelegszik. - Nálunk nagyon bejött a családnak. Próbáljátok ki ti is !

20211201_021615.jpg

Jó főzést, és jó étvágyat kívánok! 

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. Kövesd az oldalamat, hogy máskor is könnyen idetalálj. 

Nézz be hozzám máskor is, hetente új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű. A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr3916769930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása