Chef Sandroz

Főzni is csak szívvel-lélekkel érdemes...

A különleges : Almás Zellerfasírt

2021. április 02. 00:12 - Sandroz

zellerfas_rt_1.jpgNéha olyan ötleteim vannak, hogy saját magam is meglepődök. Ez az étel is majdnem csak elmélet maradt, mert elsőre elvetettem az ötletet, de mivel nem csak kreatív, de bevállalós is vagyok, hát elkészítettem úgy, ahogy "megálmodtam". Szóval hátrányból indult, mert előítélettel voltam a saját ötletem iránt, de a végén mégis nyerő lett. A végeredmény egy kiadós és olcsó, de nagyon finom vegetáriánus étel. Szeretettel ajánlom!

Az évek során olyanok is megkedvelték, akik alapból nem szeretik a zeller jellegzetes karakteres ízét. A lányaimnak pld. csak akkor mondtam meg, hogy miből készült a fasírt, amikor már véleményezték, hogy finom... :) A titok a jó alapanyagarányban rejlik. Ha jól készítjük el, akkor, sem a gyömbér, sem az alma, de még a zeller sem dominál, és a végeredmény egy valami más lesz,.. ami nagyon finom!  A végeredmény érdekében kérlek, kövesd a receptet, mert itt a kevés is számít.  1617313478836_1.jpg

ALMÁS ZELLERFASÍRT

HOZZÁVALÓK:  (15 db fasírthoz ) 30 dkg zellergumó, 30 dkg alma, 30 dkg rozskenyér, 1 db tojás, 5 dkg dió, 1 teás kanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál , kb. 5 dkg zsemlemorzsa, étolaj a sütéshez.

A rozskenyeret bő hideg vízbe áztatjuk. A zellergumót késsel megtisztítjuk, majd megmossuk és a reszelő apró lyukú részén egy tálba lereszeljük. Az almákat meghámozzuk a magházát is kiszedjük, és a nagyobb lyukú részen lereszeljük a zellerhez. Az időközben megázott rozskenyérből kinyomkodjuk a vizet és hozzáadjuk a többi alapanyaghoz. Beleütjük a tojást, az őrölt gyömbérrel és a sóval ízesítjük. A diót ledaráljuk, vagy nagy késsel deszkán felaprítjuk, és a többi hozzávalóhoz adjuk, és a kezünkkel alaposan összedolgozzuk. 

Annyi étolajat forrósítunk fel, hogy minimum 6 cm mélységű legyen, mert a fasírtokat bő, forró étolajban kell sütni.  Enyhén nedves kézzel fasírtokat formázunk a tenyerünkkel, amit zsemlemorzsába forgatunk, és azzal is egy kicsit átforgatjuk a tenyerünkben, hogy kéreg képződjön a külsejére. Amikor felforrósodott az olaj, óvatosan beleengedjük a fasírtokat, de vigyázzunk mindig forró olajban süssük, és ne tegyünk bele egyszerre max. 4-5 darabot, mert ha túl közel vannak egymáshoz, akkor nem sül ropogósra a külseje, és ha összezsúfoljuk, akkor szét is eshet. Szép pirosra sütjük őket és konyhai papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja. 

Köretnek ajánlom, hogy sütőben sült édesburgonyát, és sütni való burgonyát, illetve sült hagymakarikát készítsetek hozzá, mert ez így együtt..hmm egyszerűen szuper.  1617313371414_1.jpg

TEPSIBEN SÜLT ÉDESBURGONYA ÉS BURGONYA:

Az édesburgonyát és a burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk, majd fűszersóval megszórjuk és összekeverjük vele, hogy mindenhová jusson, majd kevés étolajat öntünk rá és azzal is átforgatjuk. Tepsibe elterítjük, és forró sütőben pirosra sütjük őket. Én inkább külön-külön szoktam elkészíteni, mert más a sülési ideje.  

SÜLT HAGYMA KARIKÁK: 

Legszívesebben a fehér "édeshagymából" készítem, de a sima vöröshagymából is ugyanolyan finom. Megtisztítjuk és karikára vágjuk a hagymát. Kurkumát szórunk rá és étkezési keményítőt, átforgatjuk és forró olajba teszünk egy maroknyit, majd pirosra-ropogósra sütjük. Papírtőrlőre szedjük ki szűrőkanállal és süssük ki mind sorban, ugyanígy... ebből nem igazán lehet eleget készíteni, ha szereti a család.. :) 1617313404805_1.jpg

A főzéshez jó kedvet kívánok, az ételekhez pedig jó étvágyat!

Szeretettel: Chef Sandroz (Rózsa Sándor)

Próbáld ki, és oszd meg velem a végeredményt egy fotóval prezentáld, írd le a tapasztalataid. A beküldött fotókat az Instagram oldalamon megosztom, a fotót beküldők között, év végén értékes nyereményeket sorsolok ki.  

Nézz be hozzám máskor is, hetente kétszer új tartalmakkal találkozhatsz.

Keress meg az InstagramonFacebokoon Egy Szív Egy Lélek néven megtalálsz. 

Látogasd meg a keresztény lelkiségi  Szívvel-Lélekkel blogomat is, amit más tartalmakkal együtt a honlapomon keresztül könnyen elérsz. A honlapomhoz kattints ide

*A blogokban szereplő fotók eredetije vagy saját készítésű, vagy a www.pixabay.hu oldalról származik A fotók és az írások, vagy azok részletei mindennemű felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel és a forrás pontos megjelölésével lehetséges. A bejegyzések megosztása az eredeti bejegyzés linkjével lehetséges.  ) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chefsandroz.blog.hu/api/trackback/id/tr3116487972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása